WHO dopuszcza warunkowo stosowanie szczepionki przeciwko Covid-19 CovavaxTM

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała w piątek, że dopuszcza stosowanie w sytuacjach nadzwyczajnych szczepionki przeciwko Covid-19 CovavaxTM produkowanej na amerykańskiej licencji koncernu Novavax przez indyjską firmę Serum Institute of India.

"Szczepionka (...) pozwoli na przyspieszenie wysiłków na rzecz zaszczepienia jak największej liczby ludzi w krajach o niskich dochodach" - podkreśla w komunikacie WHO.

CovavaxTM będzie jedną ze szczepionek dystrybuowanych przez działający pod egidą WHO programu COVAX, który dostarcza szczepionki do państw rozwijających się.

Na razie nie wiadomo, jak duże dostawy preparatu może zapewnić indyjski producent i w jakich terminach - pisze Associated Press i przypomina, że z CovavaxTM wiązane są nadzieje na uzupełnienie braków szczepionek, którymi dysponuje COVAX, zwłaszcza że w odróżnieniu od kilku innych szczepionek preparat ten nie musi być przechowywany w bardzo niskich temperaturach i warunkach laboratoryjnych.

Warunkowe dopuszczenie na rynek CovavaxTM "ma na celu zwiększenie dostępności szczepionek, zwłaszcza w krajach o niskich dochodach, z których 41 nie było jeszcze w stanie zaszczepić 10 proc. swej populacji, a 98 innych krajów nie osiągnęło 40 proc. (wyszczepienia)" - powiedziała ekspertka WHO ds. dostępności leków dr Mariangela Simao.

COVAX zawarł umowy na dostawę 1,35 mld dawek szczepionek produkowanych przez Serum Institute of India.

WHO postawiła sobie za cel doprowadzenie do zaszczepienia 40 proc. populacji wszystkich krajów do końca roku.

Firma Novavax poinformowała, że testuje obecnie skuteczność opracowanej przez siebie szczepionki na wariant wirusa Omikron i pracuje nad zmodyfikowaną wersją preparatu, która byłaby dostosowana do nowego wariantu koronawirusa. (PAP)

fit/ tebe/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Dieta związana z piwem mniej zdrowa niż ta związana z winem i wódką

  • Fot. Adobe Stock

    Nowe gatunki stokrotek odkryte dzięki udoskonalonej technologii DNA

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera