Rzeszów/ Współpraca naukowa UR i producentów soków w celu promowania zdrowego żywienia

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Promocja zdrowego żywienia i przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym to cel współpracy naukowej, jaką deklarują Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego i Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Porozumienie w tej sprawie ma zostać oficjalnie podpisane w poniedziałek – poinformował rzecznik Uniwersytetu Rzeszowskiego (UR) Maciej Ulita. Dodał, że list intencyjny w tej sprawie strony podpisały w marcu br.

Przypomniał, że oba podmioty od lat działają na rzecz promocji konsumpcji owoców i warzyw oraz przeciwdziałaniu epidemii chorób cywilizacyjnych. „Zatem nawiązanie bliższych relacji jest naturalną konsekwencją realizowanych projektów” - zauważył.

„Nawiązanie współpracy ze Stowarzyszeniem KUPS daje możliwość zbliżenia się z tą pozytywną komunikacją do branży spożywczej, a tym samym do konsumenta” – przekonywał Ulita.

Prof. dr hab. Artur Mazur z Kolegium Nauk Medycznych UR zauważył, że uczelnia jako placówka naukowo-dydaktyczna angażuje się w promowanie i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i zrównoważonej diety wśród Polaków.

„Jesteśmy przekonani o konieczności zwiększenia spożycia warzyw, owoców w różnych formach, w naszym kraju. Współpraca ze Stowarzyszeniem KUPS daje nam możliwość zbudowania relacji z przedstawicielami branży owocowo-warzywnej oraz docierania z komunikacją do osób odpowiedzialnych za powstawanie produktów spożywczych” – zauważył prof. Mazur.

Dodał, że liczą na współpracę z KUPS w promocji tych zdrowych nawyków żywieniowych skierowanej bezpośrednio do konsumentów.

„Nasze społeczeństwo zmaga się z epidemią chorób cywilizacyjnych, których konsekwencje mogą być niwelowane przez odpowiednią edukację żywieniową i dietetyczną. Z tego względu zdecydowaliśmy się na podjęcie współpracy ze Stowarzyszeniem KUPS, od ponad dekady prowadzącym program edukacyjny +5 porcji warzyw, owoców lub soku+” – dodał Mazur.

Strony podkreśliły, że wsparcie ze strony środowiska naukowego to od początku jeden z filarów istnienia Stowarzyszenia KUPS, o czym świadczą realizowane programy edukacyjne, takie jak np. „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.

„Współpraca z Uniwersytetem Rzeszowskiem to świetna okazja aby wzmocnić komunikację w oparciu o twarde naukowe dane. Nie bez znaczenia jest także konieczność zacieśniania współpracy między biznesem a nauką. Wielu ekspertów wskazuje, że jest to pięta Achillesa polskiej gospodarki i chcemy ten problem niwelować” – zapewnił prezes Stowarzyszenia KUPS Julian Pawlak.

W ramach dotychczasowej aktywności Stowarzyszenie KUPS, przy współpracy z naukowcami, przygotowało setki materiałów o właściwościach owoców i warzyw, inicjując również ich obecność w konferencjach naukowych i kongresach, skierowanych do konsumentów i specjalistów. W ten sposób popularyzuje obecność warzyw, owoców, a także ich przetworów, w tym soków w diecie.

Pawlak podkreślił, że współpraca z UR ma na celu rzetelne, prowadzone w oparciu o wyniki badań, informowanie konsumentów o korzyściach wynikających ze spożywania warzyw, owoców lub soków, co może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia publicznego i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

„Zdecydowaliśmy się na zacieśnienie współpracy merytorycznej pomiędzy naszą organizacją a Kolegium Nauk Medycznych UR, ponieważ mamy poczucie, że w czasach dużego natłoku różnych przekazów tylko działania o wysokiej jakości merytorycznej mają szansę na sukces” – podkreślił prezes Stowarzyszenia KUPS.

„Dzięki zapleczu merytorycznemu w postaci cenionych jednostek badawczych możemy prowadzić komunikację w oparciu fakty i dowody naukowe, co z punktu widzenia konsumenta jest cenne oraz wiarygodne – dodał.

Rzecznik uczelni ocenił, że choć w ostatniej dekadzie świadomość żywieniowa Polaków znacząco wzrosła, to jednak wciąż jest wiele do zrobienia, aby w każdym ze spożywanych posiłków Polaków znajdowały się warzywa i owoce.

„Władze Kolegium Nauk Medycznych liczą na większe włączenie się przetwórstwa owoców i warzyw w osiągnięcie wspólnego celu w zakresie zwiększenia świadomości konsumentów, dotyczącej walorów zdrowotnych tych produktów. Z kolei Przedstawiciele KUPS liczą, że współpraca z Uniwersytetem Rzeszowskim przełoży się na zbudowanie doskonałych relacji na linii nauka-przemysł oraz możliwość tworzenia materiałów promocyjnych w ramach realizowanych projektów w duchu evidence based” – zaznaczył rzecznik uczelni. (PAP)

autor: Agnieszka Pipała

api/ amac/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Świętokrzyskie/ Znaczący wzrost liczby operacji tętniaków aorty

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspertki: nowe nadzieje dla pacjentek z rakiem jajnika

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera