Roślinna dieta pomaga zdrowiej się starzeć

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Dieta bogata w warzywa, owoce, zboża i rośliny motylkowe znacząco zmniejsza ryzyko pojawienia się różnorodnych chorób, które grożą ludziom w podeszłym wieku. Spada m.in. zagrożenie cukrzycą, rakiem, zaburzeniami układu krążenia czy chorobą Alzheimera.

Naukowcy z amerykańskiego Physicians Committee for Responsible Medicine przekonują o korzyściach z jedzenia dużej ilości roślin. Przeanalizowali oni badania kliniczne i epidemiologiczne związane ze starzeniem. Dzięki tej analizie odkryli, że choć podeszły wiek oznacza większe ryzyko niezakaźnych chorób, to dieta roślinna wyraźnie je obniża.

„Zmiana czynników stylu życia i przestawienie się na zdrową dietę to potężne narzędzia, które mogą opóźnić proces starzenia, ograniczyć związane z wiekiem problemy zdrowotne i śmiertelność oraz zwiększyć oczekiwaną długość życia” - piszą autorzy artykułu opublikowanego na łamach „Journal of the American College of Nutrition".

Badacze pokazali, że oparta na roślinach dieta bogata w owoce, warzywa, zboża i rośliny strączkowe o 50 proc. obniża zagrożenie zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2, ryzyko zdarzeń związanych z chorobą serca redukuje o 40 proc., a z zaburzeniami ukrwienia mózgu - o 29 proc. Ryzyko choroby Alzheimera oraz podobnych zaburzeń zdolności kognitywnych spada przy tym o ponad 50 proc. Spada też zagrożenie rakiem.

Nie dziwi więc, że z roślinną dietą, według wyników, wiąże się większa długość życia.

„Oczekuje się, że światowa populacja osób w wieku 60 lub więcej lat podwoi się z 841 mln do 2 miliardów w 2050 roku. Będzie to oznaczało duże wyzwanie dla systemu opieki zdrowotnej” - ostrzega dr Hana Kahleova, współautorka artykułu, dyrektor ds. badań klinicznych w Physicians Committee.

„Na szczęście, proste zmiany w diecie mogą wiele zdziałać w zakresie pomocy starzejącej się populacji w osiągnięciu zdrowszego i dłuższego życia” - dodaje.

Badacze zwracają jednocześnie uwagę, że korzyści dla starszych osób znajdą swoje odbicie w mniejszych kosztach leczenia chronicznych chorób.

Tymczasem, według Centers for Disease Control and Prevention, np. w USA związane ze stylem życia chroniczne choroby to wiodące przyczyny niesprawności i śmierci, z powodu których wydawana jest lwia część nakładów na opiekę zdrowotną.

Więcej informacji na stronie:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-07/pcfr-pdp071320.php (PAP)

mat/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    UNICEF: w ciągu ostatnich 50 lat szczepionki uratowały życie ponad 150 mln osób

  • Fot. Adobe Stock

    Kosmicznemu Teleskopowi Hubble'a stuknęło 35 lat

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera