Kobiety, które dużo ćwiczą i mają w efekcie zaburzenia miesiączkowania, np. zatrzymanie menstruacji, mogą wrócić do normy poprzez zwiększenie kaloryczności diety o 300-400 kcal dziennie – wynika z pracy, którą publikuje pismo „Journal of the Endocrine Society”.
Nie tylko kobiety zawodowo uprawiające sport, ale również te ćwiczące w wolnym czasie – dla zdrowia, czy ładnej sylwetki – mogą cierpieć na tzw. triadę sportsmenki (Female Athlete Triad -FAT). Jest to zaburzenie, które rozwija się pod wpływem niedoboru kalorii dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem. Kaloryczność posiłków tych kobiet jest po prostu za mała, by pokryć wydatki organizmu podczas dużej aktywności fizycznej. Konsekwencją tego są problemy hormonalne powodujące rozregulowanie menstruacji (włącznie z jej brakiem), jak również znaczne obniżenie gęstości tkanki kostnej, prowadzące do częstych złamań zmęczeniowych kości.
Naukowcy pod kierunkiem dr Mary Jane De Souza z Penn State University (Pensylwania, USA) przeprowadzili badanie w grupie 62 regularnie ćwiczących kobiet, które miały nieregularne miesiączki. Spośród nich 32 panie zwiększyły spożycie kalorii o 300-400 kcal dziennie, a 30 utrzymywało swoje nawyki żywieniowe i związane z ćwiczeniami przez kolejne 12 miesięcy.
Okazało się, że kobiety, które przez rok przyjmowały zwiększoną ilość kalorii dwukrotnie częściej miesiączkowały normalnie w trakcie trwania badania, niż panie z drugiej grupy. „Te wyniki mogą dotyczyć wszystkich kobiet ćwiczących fizycznie, ponieważ wiele pań stara się ćwiczyć z powodów zdrowotnych czy współzawodnictwa, jednak wiele z nich nie dostarcza sobie wystarczającej ilości kalorii do wykonywania tych ćwiczeń” - ocenia dr De Souza.
Badaczka podkreśla, że jest to metoda łatwa do wprowadzenia, nie wymaga recepty i pozwala uniknąć powikłań związanych z terapią farmakologiczną. Panie mogą korzystać przy tym z pomocy dietetyka.
Jej zdaniem badania te powinny zachęcić pracowników medycznych do tego, by doradzali ćwiczącym paniom z zaburzeniami menstruacji zwiększenie kaloryczności posiłków, ponieważ to przyczyni się do ich zdrowia i pozwoli uniknąć powikłań kostnych. (PAP)
jjj/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.