Naukowa ochrona sklepów i żywności

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Zagrożenia czynnikami masowego rażenia w centrach handlowych analizują naukowcy z Polski, Słowacji, Hiszpanii i Finlandii. Biolodzy i specjaliści wielu dziedzin opracowują system ochrony żywności przed skażeniem, przewidują najbardziej prawdopodobne scenariusze ataków terrorystycznych i przygotowują rekomendacje, w tym szkolenia dla pracowników sklepów wielkopowierzchniowych.

Międzynarodowy projekt Mall-CBRN ma zabezpieczyć żywność w łańcuchu dostaw i dystrybucji. Jak wyjaśnił dr hab. Michał Bijak z Centrum Zapobiegania Zagrożeniom Biologicznym Uniwersytetu Łódzkiego, pierwsze działania skupią się na analizie obecnych systemów zabezpieczeń centrów handlowych. Uniwersytet Łódzki, jako koordynator, przygotuje kwestionariusze do badań ankietowych oraz scenariusze wizyt monitorujących. Eksperci odwiedzą kilka centrów handlowych, gdzie zajmą się wyszukiwaniem zagrożeń i obszarów, które należy usprawnić pod kontem bezpieczeństwa

Osobne zadania mają m.in. Wojskowy Instytut Chemii i Radiometrii oraz Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii. Słowację reprezentuje tamtejszy International Security and Emergency Management Institute, Hiszpanię - National Institute of Aerospace Technology zaś Finlandię - Hellenberg International. Polskim partnerem jest ponadto Atrium Promenada.

Na podstawie materiałów zebranych przez wszystkich partnerów projektu, UŁ dokona analizy rozbieżności. Rezultatem współpracy ma być opis najbardziej prawdopodobnych scenariuszy ataków, zestaw rekomendacji dla systemu przeciwdziałania i odpowiedzi na ataki terrorystyczne oraz system ochrony żywności przed skażeniem.

Projekt "Opracowanie systemu przeciwdziałania zagrożeniom BRNĘ dla wielkopowierzchniowych centrów handlowych" wspierany jest przez policję i organizacje antyterrorystyczne na Węgrzech, w Czechach, na Słowacji, w Belgii i Portugalii.

PAP - Nauka w Polsce

kol

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Prof. Kulesza: rośnie przyzwolenie na przemoc, jesteśmy dla siebie coraz gorsi

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspertka ds. rynku pracy: gotowość do zmian cenniejsza niż wyuczony zawód

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera