Fruktoza utrudnia metabolizm tłuszczu

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Wysoki poziom fruktozy w diecie utrudnia metabolizowanie tłuszczu przez wątrobę - informują naukowcy z Joslin Diabetes Center i Harvard Medical School w Bostonie. Ich wnioski publikuje pismo "Cell Metabolism".

"Fruktoza sprawia, że wątroba gromadzi tłuszcz. Spożywanie dużej ilości fruktozy działa więc tak, jakbyśmy spożywali więcej tłuszczu. Odwrotne działanie ma glukoza, która wspiera zdolność wątroby do metabolizowania tłuszczu. Co ciekawe, przy takiej samej kaloryczności fruktoza powoduje więcej negatywnych skutków niż glukoza" - mówi autor badań dr Carl Ronald Kahn.

Podczas serii badań prowadzonych na modelu zwierzęcym naukowcy porównywali wpływ sześciu różnych diet na metabolizm. Myszom podawano standardową karmę, karmę bogatą w fruktozę, karmę z wysokim poziomem glukozy, karmę wysokotłuszczową, karmę wysokotłuszczową z dużą ilością fruktozy i karmę wysokotłuszczową z dużą ilością glukozy.

Pod uwagę wzięto zależność pomiędzy każdą z diet a poziomem markerów stłuszczenia wątroby, takich jak poziom acylokarnityny. Acylokarnityna produkowana jest w komórkach wątroby podczas spalania tłuszczu, a jej wysoki poziom sygnalizuje, że w wątrobie jest zbyt dużo tłuszczu. Naukowcy zaobserwowali, że poziom acylokarnityny największy był przy diecie wysokotłuszczowej z wysokim poziomem fruktozy. Wyraźnie niższy było on przy diecie wysokotłuszczowej z wysokim poziomem glukozy, co potwierdziło wcześniejsze wyniki, świadczące o pełnieniu przez glukozę funkcji wspomagającej w procesie metabolizmu tłuszczu.

Monitorowana była także aktywność enzymu CPT1a, odgrywającego kluczową rolę w procesie spalania tłuszczu. Wysoki poziom CPT1a wskazuje, że prawidłowo pracują mitochondria, czyli centra energetyczne komórek. U gryzoni karmionych pożywieniem zawierającym dużo tłuszczu i dużo fruktozy poziom enzymu CPT1a i jego aktywność były bardzo niskie. W grupie tej także kształt mitochondriów odbiegał od normy, co wskazywało na zaburzenie ich pracy.

Zdaniem autorów, opracowanie leku blokującego metabolizm fruktozy mogłoby zapobiegać stłuszczeniu wątroby i jego negatywnym konsekwencjom, takim jak upośledzona tolerancja glukozy czy cukrzyca. (PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Mars mógł mieć płynne jądro, uważają naukowcy

  • Fot. Adobe Stock

    Perseverance dostarczył nowych wskazówek odnośnie przeszłości Marsa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera