Uczelnie i instytucje

Pięć polskich uczelni wśród laureatów konkursu Komisji Europejskiej „European Universities”

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Pięć polskich uniwersytetów znalazło się w gronie laureatów konkursu Komisji Europejskiej „European Universities”. W sumie KE wybrała 17 konsorcjów instytucji szkolnictwa wyższego, które otrzymały granty na rozwój współpracy m.in. w dziedzinie kształcenia, badań, transferu technologii.

Listę wybranych 17 (spośród 54 zgłoszonych) konsorcjów ogłoszono w środę. Pilotażowy konkurs jest finansowany z programu Erasmus+.

Z Polski w gronie zwycięskich konsorcjów znalazły się: Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytet Gdański, Uniwersytet Opolski, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie i Uniwersytet Warszawski.

Międzynarodowe sieci uczelni (European Universities) będą ze sobą współpracowały m.in. w dziedzinie kształcenia, badań, transferu technologii oraz mobilności naukowców, studentów i pracowników administracji.

W sumie konsorcja otrzymają w ciągu trzech lat 85 mln euro. Każde z nich - kwotę maksymalnie 5 mln euro. KE zwiększyła budżet konkursu - pierwotnie planowano go na poziomie 65 mln euro, które miało zostać rozdzielone pomiędzy 12 konsorcjów.

Uniwersytet Warszawski należy do sojuszu 4EU+, w którym znajdują się również: Uniwersytet Sorboński, Uniwersytet w Heidelbergu i Uniwersytet Karola w Pradze (od marca 2018 roku) oraz Uniwersytet Kopenhaski i Uniwersytet w Mediolanie (od października 2018 roku).

Uniwersytet Gdański wszedł w skład konsorcjum "European University of the Seas”. Związek ten tworzą też: Universidad de Cádiz (Hiszpania), Sveučilište u Splitu (Chorwacja), Université de Bretagne Occidentale (Francja), Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (Niemcy) oraz L-Università ta` Malta (Malta).

Uniwersytet Jagielloński jest częścią związku UNA Europa. Tworzy go siedem uczelni: Katolicki Uniwersytet Lowański (Belgia); Université Paris 1 (Francja); Uniwersytet Complutense w Madrycie (Hiszpania), Wolny Uniwersytet Berliński (Niemcy), Uniwersytet Edynburski (W. Brytania), Uniwersytet Boloński (Włochy) i Uniwersytet Jagielloński.

Z kolei Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu jest sygnatariuszem konsorcjum EPICUR (European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions). Partnerami UAM są: University of Strasbourg (lider projektu, Francja); University of Amsterdam (Holandia); Albert-Ludwigs-University Freiburg (Niemcy); Karlsruher institut für technologie (Niemcy); University of Haute-Alsace (Francja); University Bodenkultur Wien (Austria); Aristotle University of Thessaloniki (Grecja).

Natomiast Uniwersytet Opolski jest częścią konsorcjum FORTHEM, w której skład wchodzą też Johannes Gutenberg-Universitat Mainz (Niemcy), Jyvasylan Yliopisto (Finlandia), Latvijas Universitate (Łotwa), Universita Degli Studi di Palermo (Włochy), Universite Dijon Bourgogne (Francja).

Jak poinformowała KE w komunikacie zamieszczonym na swojej stronie internetowej, wybrane konsorcja składają się z szerokiego wachlarza instytucji szkolnictwa wyższego z całej UE - od uniwersytetów zajmujących się naukami stosowanymi, uczelnie techniczne i akademie sztuk pięknych po uczelnie badawcze.

PAP - Nauka w Polsce, Szymon Zdziebłowski

szz/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera