Luteina - żółta ochrona zdrowia

Budowa chemiczna luteiny
Budowa chemiczna luteiny

<strong>Prozdrowotne właściwości luteiny - żółtego barwnika znajdującego się w liściach roślin - a w szczególności jego działanie przeciwnowotworowe, spowodowały w ostatnich latach wzrost zainteresowania tym związkiem. </strong>Zespół naukowców z Zakładu Oceny Żywienia Katedry Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przeprowadził badania dotyczące spożycia luteiny w populacji polskiej.

Luteina to żółty barwnik liści, należący do grupy związków o nazwie ksantofile, będących pochodnymi karotenoidów. W lecie barwnik ten maskowany jest przez chlorofil, ale jesienią - po zaniku chlorofilu - uwidacznia się zabarwiając liście na żółto. W organizmie człowieka luteina znajduje się m.in. w części środkowej oka, w tzw. plamce zółtej.

"Luteina, ze względu na właściwości utleniające oraz duże powinowactwo do gałki ocznej, wykazuje ochronny wpływ na nasz organizm - wyjaśniają dr Jadwiga Hamułka i Agnieszka Ślifierska z SGGW. - Chroni go przed zmianami nowotworowymi, chorobami układu krążenia, a przede wszystkim przed schorzeniami związanymi z degeneracją plamki żółtej oraz zmianami zachodzącymi w siatkówce oka".

Celem badań przeprowadzonych przez zespół z SGGW była ocena spożycia luteiny wśród Polaków oraz rozpoznanie głównych jej źródeł. W badaniach wzięło udział 178 osób w wieku 18-27 lat.

"Ocenę sposobu żywienia przeprowadzono z użyciem odpowiedniego kwestionariusza, na podstawie którego można było ocenić częstotliwość spożycia produktów spożywczych będących źródłem luteiny" - tłumaczą badaczki.

Okazało się, że średnie spożycie luteiny w badanej populacji wyniosło 2,35 mg/dzień. Pewne różnice zaobserwowano w poszczególnych grupach wiekowych - najwyższe wystąpiło w grupie najmłodszej i średniej.

"Analiza wykazała, że głównym źródłem luteiny w diecie były świeże warzywa - szczególnie zielone warzywa liściaste, ale też warzywa żółte, pomarańczowe i czerwone - stwierdziły badaczki. - Przy czym, biorąc pod uwagę płeć, więcej zielonych warzyw liściastych i przetworów warzywnych odnotowano w diecie mężczyzn, natomiast kobiety chętniej spożywały warzywa żółte, zielone, pomarańczowe oraz czerwone, zarówno świeże, jak i mrożone".

Przeprowadzone testy pozwoliły porównać wyniki uzyskane dla populacji polskiej z wynikami badań przeprowadzonych w pięciu innych europejskich krajach. Okazało się, że główne źródła luteiny w diecie zależały od zwyczajów żywieniowych panujących w danym kraju. W Hiszpanii i Francji najwięcej luteiny dostarczały szpinak i sałata, w Wielkiej Brytanii i Irlandii groch, brokuły i jaja, a w Holandii szpinak. Tymczasem w Polsce podstawowym źródłem tego związku są świeże, zielone warzywa liściaste, przetwory warzywne oraz warzywa mrożone. "Inne produkty - takie jak jaja, owoce czy ziemniaki - tylko w niewielkim stopniu dostarczają nam tego karotenoidu" - dodają badaczki. MWE

PAP - Nauka w Polsce

kap

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: nowy program profilaktyki nie poprawi sytuacji zdrowotnej Polaków

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: zaledwie 30 proc. chorych na astmę stosuje się do zaleceń i systematycznie przyjmuje leki

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera