Rocznie na świecie produkowanych jest ok. 2 mld hektolitrów piwa, czyli ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi; najwięcej piwa - ok. 140 l rocznie na osobę - wypijają Czesi; w Polsce tradycje picia tego alkoholu są długie, wielkim piwoszem był m.in. Chrobry - mówi PAP dr Sławomir Kuźmar z UEK w Poznaniu.
Piwo warzyli już kilka tysiącleci p.n.e. przedstawiciele wielkich bliskowschodnich cywilizacji - Egiptu czy Mezopotamii.
"Już wtedy piwo odgrywało bardzo istotną rolę gospodarczą. W średniowieczu było z jednej strony napojem zdrowszym niż często zanieczyszczona woda, a z drugiej strony produkcja piwa dostarczała dość znacznych dochodów podatkowych" - powiedział PAP dr Sławomir Kuźmar z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
W okresie rewolucji przemysłowej piwo przyczyniło się do rozwoju technologii chłodzenia. "Powstanie naszej współczesnej lodówki związane jest właśnie z urządzeniami do produkcji piw dolnej fermentacji" - wskazał ekspert.
W jego ocenie również obecnie piwo i jego produkcja odgrywa znaczną rolę gospodarczą. "Z jednej strony są to dość pokaźne dochody podatkowe, z drugiej strony - w branży piwowarskiej i w branżach powiązanych z nią pracuje bardzo dużo osób" - zaznaczył.
Jak stwierdził dr Kuźmar, koszt produkcji piwa jest stosunkowo niewielki - stanowi ok. 10 proc. ceny. Więcej pochłania marża sprzedawców, marże hurtowe - ok. 20 proc. Na marketing, reklamy, transport przeznaczane jest aż 30 proc. z ceny pojedynczej butelki. Największy udział w koszcie złocistego trunku mają podatki - to ok. 40 proc. (w postaci podatku VAT i akcyzy).
"Piwo w Polsce ma bardzo bogatą historię. Pierwsze dokumenty świadczące o produkcji piwa pochodzą już z kroniki Galla Anonima. Opisał on historię, w której Piast (jeden z przodków Mieszka I - przyp. PAP) poczęstował swoich gości piwem przygotowywanym specjalnie na postrzyżyny swojego syna Siemowita. Także Bolesław Chrobry znany był ze swojego zamiłowania do tego trunku - nazywany był piwoszem i swoich gości, którzy przyjeżdżali na dwór królewski podejmował właśnie tym trunkiem" - mówił dr Kuźmar.
Rocznie na świecie produkuje się ok. 2 mld hektolitrów piwa. "Ta wielkość zbyt wiele nam nie mówi, dlatego można powiedzieć, że jest to ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi rocznie" - stwierdził ekspert.
Najwięcej piwa wypijają Czesi - jest to ok. 140 l rocznie na każdego mieszkańca. Na kolejnym miejscu są mieszkańcy Seszeli, którzy wypijają ok. 120 l, później Niemcy i Austriacy ok. 110 l, Namibijczycy i Polacy plasują się na kolejnej pozycji z konsumpcją na poziomie ok. 100 l na każdego mieszkańca" - wyliczył dr Kuźmar. "O rosnącej popularności piwa w Polsce świadczy fakt, że ubiegłym roku pojawiło się 1,5 tys. nowych piw, rok wcześniej było to nieco ponad tysiąc" - wskazał.
"Od kilkudziesięciu lat można zaobserwować trend polegający na odchodzeniu konsumentów od spożywania piw masowych, produkowanych przez wielkie koncerny na rzecz rzemieślniczych, kraftowych. Także w Polsce od kilku lat widać rewolucję - powstaje wiele małych browarów. Produkowane przez nie piwo znacząco różni się od popularnych marek" - podsumował. (PAP)
szz/ ekr/ ksk/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.