
Zamiłowanie to tłustego jedzenia u niektórych osób może być zakodowana w genach – wynika z badań opublikowanych przez specjalistów brytyjskich na łamach „Nature Communications”. Wszystkiemu winny jest gen MC4R.
Na ogół wolimy jeść potrawy tłuste, choć nie zawsze ociekające tłuszczem, i słodkie. Są jednak osoby, które po tłustym głównym daniu na deser zamiast ciastka wolą wybrać kolejną tłustą potrawę. Te osoby mogą mieć zmutowany gen melanokortyny 4 (MC4R).
Z wcześniejszych badań wiadomo, że nieprawidłowy gen MC4R występuje u jednej osoby na 1000. Badania na myszach wykazały, że z osobniki z tym defektem są otyłe i preferują tłuste potrawy.
Spostrzeżenia te potwierdzają najnowsze badania, który prof. Sadaf Farooqi z University of Cambridge przeprowadzi u 54 osób. Podzielono je na trzy grypy: te z prawidłową masą ciała, otyłe oraz otyłe z genem MC4R. Osoby z tym genem zjadały dwukrotnie więcej potraw tłustych niż osoby z prawidłową masą ciała oraz o 65 proc. więcej niż ludzie otyli, ale bez tej mutacji.
Osoby z mutacją MC4R niechętnie sięgały po słodkości, na deser wolały tłustą potrawę. Pozostali ochotnicy, zarówno osoby z prawidłowa sylwetką, jak i otyłe - ale bez tego genu, po głównym daniu ze smakiem jedli słodycze.
„Wykazaliśmy, że upodobania do tłustych potraw mogą mieć podłoże genetyczne” – twierdzi prof. Farooqi. (PAP)
zbw/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.