
Naukowcy odkryli dwa typy receptorów węchowych w ludzkich komórkach mięśniowych oskrzeli. Receptory te reagują na zapachy, powodując kurczenie się lub rozszerzanie dróg oddechowych – zawiadamia „Frontiers in Physiology”.
Badacze z Uniwersytetu Ruhry w Bochum (Niemcy) podczas eksperymentów na ludzkich kulturach komórkowych zidentyfikowali dwa rodzaje receptorów węchowych - OR2AG1 i OR1D2 – w mięśniach gładkich oskrzeli.
Ustalili, że receptor OR1D2 jest wrażliwy na zapach kwiatowy przypominający woń lilii, a jego aktywacja wywołuje kurczenie się mięśni dróg oddechowych i wydzielanie związków nasilających stan zapalny.
Tymczasem receptor OR2AG1 reaguje na zapach owocowy z nutą bananów i moreli (maślan amylu). Jego stymulacja prowadzi do rozluźnienia mięśni oskrzeli. Efekt ten jest tak silny, że zapobiega skutkom działania histaminy – substancji produkowanej przez organizm w reakcji na alergię, która powoduje problemy z oddychaniem.
„Maślan amylu może pomóc osobom cierpiącym na astmę. Wygląda na to, że neutralizuje on działanie histaminy, a możliwe, że także innych alergenów utrudniających oddychanie” – mówi jeden z badaczy prof. Hanns Hatt.
O badaniu można przeczytać pod adresem: http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fphys.2016.00339/full (PAP)
ooo/ mrt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.