
Zastosowanie diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej u myszy spowolniło rozwój glejaka wielopostaciowego i wydłużyło życie gryzoni o 50 proc. - informuje pismo "Clinical Cancer Research".
Glejak wielopostaciowy potrzebuje do rozwoju dużych ilości energii, dlatego dieta powinna drastycznie ograniczać dostawy glukozy do guza - mówi autor badań dr Brent Reynolds z Uniwersytetu Florydy.
Obserwowane gryzonie, stanowiące model glejaka wielopostaciowego, otrzymywały dietę ketogeniczną lub dietę niskowęglowodanowo-wysokotłuszczową z dodatkiem trójglicerydów średniołańcuchowych (pochodzących z oleju kokosowego), zastępujących węglowodany. W obu dietach węglowodany stanowiły jedynie 10 proc. spożywanych kalorii.
W obu przypadkach rozwój nowotworu u gryzoni uległ znacznemu spowolnieniu. Ponadto przeżywały one o połowę dłużej w porównaniu z grupą kontrolną, w której 55 proc. spożywanych kalorii pochodziło z węglowodanów.
Dieta ketogeniczna i dieta wzbogacona trójglicerydami średniołańcuchowymi były równie skuteczne. Dlatego ta druga jest korzystniejsza ze względu swoją odżywczość, a także walory smakowe i większe możliwości skomponowania posiłku - zauważa dr Reynolds.
Wstępne wyniki wskazują, że dieta niskowęglowodanowa przyczynia się także do większej podatności guza na radio- i chemioterapię - dodaje badacz.(PAP)
koc/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.