
Agawa niebieska – roślina wykorzystywana do produkcji tequili – zawiera substancje, które wspomagają wchłanianie wapnia i magnezu, przez co sprzyjają formowaniu się tkanki kostnej – twierdzą meksykańscy naukowcy.
Badacze z Narodowego Instytutu Politechniki w Meksyku wykazali, że fruktany – związki pochodzenia roślinnego występujące m.in. w niebieskiej odmianie agawy (Agave tequilana) - współpracują z bakteriami układu pokarmowego, tworząc w jelicie grubym krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, pozwalające na efektywniejszą absorpcję minerałów, takich jak wapń i magnez. To prowadzi do przyspieszenia procesu związanego z formowaniem się kości.
W ramach badania naukowcy pozbawiali samice myszy jajników, by wywołać u nich osteoporozę – schorzenie charakteryzujące się ubytkiem masy kostnej. Następnie przez 8 tygodni karmili zwierzęta pożywieniem zawierającym fruktany. Po upływie tego czasu pobrali od gryzoni próbki kości, by zmierzyć poziom wchłaniania wapnia i magnezu oraz stężenie osteokalcyny (białka wskazującego na powstawanie tkanki kostnej).
„Okazało się, że myszy, które spożywały fruktany, wytwarzały tego białka (osteokalcyny – PAP) prawie o 50 proc. więcej i posiadały kości o średnicy znacznie większej niż zwierzęta, które nie otrzymywały substancji pochodzących z agawy” – komentuje koordynatorka badania dr Mercedes López.
Wyniki badania (http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=162956&CultureCode=en) stanowią podstawę do opracowania nowych metod wspomagających leczenie osteoporozy. (PAP)
ooo/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.