Lublin/ Gastronomia, hortiterapia - nowe kierunki studiów na UP

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Gastronomia oraz hortiterapia (ogrodoterapia) to nowe kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, na którym w środę zainaugurowano nowy rok akademicki. Studiuje to ponad 9 tys. osób.

Najpopularniejszym kierunkiem w tegorocznej rekrutacji była weterynaria, gdzie o jedno miejsce ubiegało się średnio ponad 9 osób. Na drugim miejscu była geodezja i kartografia - ponad 7 osób na miejsce, a na trzecim dietetyka – ponad 4 osoby na jedno miejsce.

Rektor uczelni prof. Marian Wesołowski powiedział podczas inauguracji, że choć w ostatniej rekrutacji zgłosiło się „zauważalnie mniej kandydatów niż w latach poprzednich”, to jednak udało się wypełnić założony przez senat uczelni limit przyjęć studentów i studia na pierwszym roku rozpoczęło 2,1 tys. osób.

„W minionym roku akademickim Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie kształcił 9,3 tys. studentów, natomiast w nadchodzącym roku kształcić będzie 9057 studentów, w tym na studiach stacjonarnych 7704 studentów” - zaznaczył rektor.

Prof. Wesołowski podkreślił, że kształcenie na uniwersytecie powinno być nie tylko na najwyższym poziomie, ale dostosowane do potrzeb lokalnego rynku pracy oraz odpowiadać na zapotrzebowanie abiturientów szkół średnich. Uczelnia – jak zapewnił - doskonali programy typowych dla niej kierunków studiów, ale też oferuje nowe.

W rozpoczynającym się roku akademickim nowe kierunki studiów to gastronomia i sztuka kulinarna na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz hortiterapia i zarządzanie jakością w produkcji roślinnej na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu.

Gastronomia i sztuka kulinarna jest kierunkiem, na którym studenci będą zdobywać wiedzę, umiejętności i kompetencje umożliwiające zatrudnienie w obiektach gastronomicznych i gastronomiczno – hotelarskich lub prowadzenie takich przedsiębiorstw.

Wśród wykładanych przedmiotów są m.in. historia gastronomii, gastronomia w sztuce, sztuka kulinarna i kuchnie świata, technologie informacyjne w gastronomii, turystyka kulinarna, a także savoir vivre i protokół dyplomatyczny. W trakcie studiów realizowane są praktyki zawodowe w restauracjach, barach, hotelach czy zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny.

Hortiterapia (leczenie za pomocą ogrodów) i zarządzanie jakością w produkcji roślinnej to studia, na których kształcić się będą specjaliści w zakresie prowadzenia zajęć w ramach warsztatów terapii zajęciowej w dziedzinie ogrodnictwa, gdzie terapeutyczne działanie związane jest z projektowaniem i prowadzeniem ogrodu. Zajęcia takie służą m.in. rehabilitacji dzieci niepełnosprawnych, osób starszych oraz uzależnionych. Studenci oprócz wiedzy z zakresu ogrodnictwa będą też mieć zajęcia z psychologii, socjologii, pedagogiki specjalnej, fizjoterapii oraz opieki zdrowotnej.

Uniwersytet Przyrodniczy świętuje w tym roku 60-lecie istnienia. Jego początki sięgają 1955 r. kiedy powstała Wyższa Szkoła Rolnicza w Lublinie, którą tworzyły trzy wydziały Rolny, Weterynaryjny i Zootechniczny. Z biegiem lat uczelnia się rozwijała, przekształciła w Akademię Rolniczą w potem w Uniwersytet Przyrodniczy. W ostatnich latach przeprowadzono tu wiele inwestycji – oddano do użytku m.in. Innowacyjne Centrum Patologii i Terapii Zwierząt, Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej.

Obecnie Uniwersytet Przyrodniczy na sześciu wydziałach prowadzi studia na 38 kierunkach i 46 specjalnościach. Uczelnia zatrudnia 1661 osób, z czego ok. 47 proc stanowią nauczyciele akademiccy.

W poprzednim roku akademickim w strukturach uczelni funkcjonował także Wydział Biogospodarki z siedzibą w Zamościu. Został on rozwiązany, a powodem tego były, jak tłumaczył rektor, „względy ekonomiczne oraz wyczerpanie się bazy rekrutacyjnej na tamtejszym rynku edukacyjnym”. Część pracowników – głównie naukowych – z rozwiązanego wydziału w Zamościu znalazło zatrudnienie w Lublinie na Wydziałach Agrobioinżynierii, Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu oraz Biologii i Hodowli Zwierząt. 50 osób zwolniono.

PAP - Nauka w Polsce

ren/ par/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera