
Więcej niż pięć codziennie spożywanych porcji warzyw i owoców nie daje dodatkowych korzyści zdrowotnych – informuje „British Medical Journal”.
Specjaliści od żywienia od dawna zalecają pięć 80-gramowych porcji warzyw i owoców dziennie. Większości osób udaje się osiągnąć najwyżej cztery. Pojawiły się opinie, że jeszcze lepiej jeść warzywa i owoce 7 a nawet 10 razy dziennie.
Aby je zweryfikować, zespół kierowany przez prof. Franka Hu z Harvard School of Public Health w Bostonie przeanalizowali wyniki 16 przeprowadzonych na szeroką skalę badań z Azji, Europy i USA. W sumie objęły one ponad 833 tysiące ludzi, z których 56 000 zmarło w okresie obserwacji.
Okazało się, że wprawdzie każda dodatkowa porcja warzyw i owoców spożywana codziennie zmniejszała o 5 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci (zwłaszcza z powodu choroby serca) , ale powyżej pięciu porcji efekt ten już nie występował.
Spożywane owoce i warzywa mogą być świeże, konserwowane, mrożone, suszone lub w postaci soku. Jednak ziemniaki i maniok się nie liczą, ponieważ zawierają głównie skrobię.(PAP)
pmw/ krf/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.