
Duże ilości tłustych i słodkich pokarmów w diecie, w tym ciast i ciastek, chipsów, a nawet słodzonych cukrem napojów, mają związek z większym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego – wynika ze szkockich badań.
Artykuł na ten temat publikuje pismo „European Journal of Cancer Prevention”.
“Chociaż zaobserwowanie pozytywnego związku między dietą bogatą w cukier i tłuszcz a rakiem jelita grubego nie dowodzi automatycznie, że istnieje tu efekt przyczynowo-skutkowy, to nasze wyniki są warte uwagi – zwłaszcza, że ludzie w krajach uprzemysłowionych spożywają coraz większe ilości takich produktów” – komentuje współautorka pracy dr Evropi Theodoratou z Uniwersytetu w Edynburgu.
Jej zdaniem zagadnienie to jest warte dalszych, szerzej zakrojonych badań.
Dotychczasowe prace sugerowały, że istnieje związek między dietą a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Jak można przeczytać na stronie amerykańskiego National Cancer Institute, nowotwór ten jest na przykład częstszy w krajach, w których spożycie tłuszczów jest wysokie. W diecie mieszkańców krajów rozwiniętych tłuszcze są źródłem nawet 40-45 proc. całkowitej ilości spożywanych kalorii, podczas gdy w krajach, w których zachorowania na raka jelita grubego są rzadsze, stanowią tylko 10 proc. kalorii.
Pojawia się też wiele prac wskazujących na związek między konsumpcją dużych ilości czerwonego mięsa a większym ryzykiem tego nowotworu. Z kolei dieta bogata w błonnik (składniki ścian komórek roślinnych, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka) wiązana jest z mniejszym zagrożeniem rakiem jelita grubego.
Jednak nie wszystkie badania to potwierdzają. Przykładem jest badanie prowadzone w grupie ok. 49 tys. uczestniczek wieloletniego studium o nazwie Women’s Health Initiative. Kobiety, którym zredukowano w diecie ilość tłuszczu o 20 proc., a zwiększono spożycie owoców, warzyw i produktów z pełnego ziarna (bogatych w błonnik) po ok. 8 latach nie chorowały rzadziej na raka jelita grubego niż panie, którym nie wprowadzono żadnych zmian w sposobie odżywiania się.
W swojej najnowszej analizie naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu oraz Uniwersytetu w Aberdeen wykorzystali dane zbierane w ramach szkockiego badania na temat raka jelita grubego (Scottish Colorectal Cancer Study). Porównywali występowanie czynników ryzyka tego nowotworu, jak np. palenie tytoniu i poziom aktywności fizycznej, między grupą 2 tys. chorych na raka jelita grubego a podobną liczebnie grupą zdrowych ludzi.
Analizowali też obecność w diecie ponad 170 różnych pokarmów, jak owoce, warzywa, ryby i mięso, a także słodyczy (ciast, czekolady, innych deserów), wysokokalorycznych przekąsek (jak chipsy) oraz napojów, w tym słodkich napojów gazowanych.
Badania potwierdziły wyższe ryzyko raka jelita grubego u osób, u których stwierdzono obecność znanych czynników tego nowotworu, jak występowanie ryzyka rodzinnego, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu.
Naukowcy zaobserwowali też, że istnieje związek między rakiem jelita grubego a dietą bogatą w kaloryczne pokarmy - które zawierają niekorzystne dla zdrowia tłuszcze trans - w tym chipsy, ciasta i ciastka, jak również słodzone cukrem napoje. (PAP)
jjj/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.