Skłonności do przejadania się kształtują się w dzieciństwie

Uporczywe zachęcanie dziecka do zjedzenia „jeszcze jednej łyżeczki”, czy wypicia całej przygotowanej przez rodzica porcji mleka, może przynieść więcej szkody niż pożytku - ostrzegają naukowcy. Bo, choć organizm dziecka spali kalorie, złe nawyki pozostaną.

Badacze z Brigham Young University - prof. Ben Gibbs i prof. Renata Forste - uważają, że otyłość u małych dzieci w pierwszych spowodowana jest prawie zawsze nieodpowiednim karmieniem w wieku niemowlęcym. „A jeśli dwuletni maluch ma nadwagę, można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że stanie się otyłym nastolatkiem i otyłym dorosłym - mówi prof. Forste. - To jest duży problem, plaga naszych czasów”.

Naukowcy przeanalizowali dane zebrane od ponad 8000 rodzin i odkryli, że niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym były 2,5 raza bardziej narażone na rozwój otyłości w okresie przed-przedszkolnym, niż maluchy karmione wyłącznie piersią przez pierwszych sześć miesięcy życia.

Jednak, co podkreślają autorzy badania, nie tylko sposób karmienia wpływa na skłonności do nadwagi u najmłodszych. „Uważamy, że istnieje określona grupa wzorców i zachowań związanych z karmieniem niemowląt, która przyczynia się do rozwoju otyłości” - mówi prof. Gibbs.

Jednym z nich jest zbyt szybkie, czyli przed ukończeniem przez niemowlę 4. miesiąca życia, rozszerzanie diety o pokarmy stałe. Według szacunków naukowców zachowanie to zwiększa ryzyko otyłości o 40 proc.

Kolejnym ważnym czynnikiem jest dawanie dzieciom do łóżeczka butelek z pokarmem - w tym przypadku ryzyko otyłości rośnie o 36 proc. „Takie postępowanie po pierwsze rozwija w dziecku nawyk jedzenia tuż przed snem, a po drugie oducza zaburza jego naturalną umiejętność kontrolowania własnych potrzeb żywieniowych i samoregulacji tych potrzeb” - wyjaśnia Forste.

Badaczka dodaje, iż najłatwiej pod tym względem mają dzieci karmione piersią na żądanie, które same regulują ilość wypijanego mleka. „Uczą się, że kiedy są pełne, powinny przestać jeść” - mówi Forste. Ale taką samą umiejętność można, dzięki odpowiedniemu postępowaniu, rozwinąć także u dzieci „butelkowych”.

„Jeśli karmisz swoje dziecko mlekiem modyfikowanym, musisz pomóc mu nauczyć się regulować potrzeby żywieniowe i rozwijać zdrowe wzorce - tłumaczy prof. Forste. - Kiedy maluch jest najedzony i odpycha butelkę, przestań karmić! Nie należy zachęcać go, aby dopił mleko do końca”.

W USA wskaźniki karmienia piersią najniższe są w rodzinach ubogich i mniej wykształconych. Autorzy pracy mówią, że to głównych czynnik odpowiedzialny za szybki rozwój otyłości wśród dzieci z rodzin najuboższych.

„Zauważyliśmy, że karmienie butelką, a także karmienie mieszane - piersią i butelka na przemian - wpływa także na inne zachowania żywieniowe. Rodzice karmiący mlekiem modyfikowanym szybkiej zaczynają rozszerzać dietę swoich dzieci, częściej dosładzają ich pokarmy i mają skłonności do dodawania do mleka np. płatów czy innych niepotrzebnych +ulepszaczy+” - opowiadają naukowcy. W kolejnym etapie badań Gibbs i Forste zamierzają przyjrzeć się związkowi pomiędzy karmieniem piersią a rozwojem poznawczym dzieci.

„Pogarszający się stan zdrowia i kondycji ludzi na całym świecie skłonił naukowców do poszukiwania źródeł epidemii otyłości. Podążając tym śladem dotarliśmy do wczesnego dzieciństwa. Musimy uświadomić sobie, że niemowlęctwo to jakiś nieważny, zapomniany okres w życiu. To bardzo istotny czas!” - podsumowuje Gibbs.

Wyniki opisanych badań opublikowano w najnowszym wydaniu „Pediatric Obesity”.(PAP)

kap/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera