
Brudna woda używana do rozcieńczania pestycydów może sprzyjać skażeniu warzyw i owoców norowirusem – informuje ”International Journal of Food Microbiology”.
Ludzki norowirus (hNoV) to jeden z najczęściej występujących wirusów powodujących zakażenia pokarmowe, zwłaszcza u dorosłych. Głównymi objawami są: biegunka i wymioty. Może też wystąpić gorączka, bóle głowy i stawów.
U zdrowych dorosłych osób choroba trwa krótko (od 24 do 60 godzin), natomiast u małych dzieci biegunka może trwać do tygodnia. W przypadku osób osłabionych oraz w starszym wieku zakażenie norowirusem może prowadzić do zgonów, których bezpośrednią przyczyną jest odwodnienie organizmu. Leczenie jest wyłącznie objawowe – uzupełnia się utracone płyny.
Do infekcji może dojść poprzez kontakt z chorymi osobami, przedmiotami, powierzchniami zanieczyszczonymi cząsteczkami wirusa pochodzącego z wymiocin i odchodów. Do zakażenia może dojść także poprzez zanieczyszczoną wirusem żywność lub wodę. Norowirus jest bardzo zakaźny - zakażenie może spowodować już 10 cząsteczek wirusa.
Do zakażenia może dojść poprzez kontakt z chorą osobą lub zanieczyszczonymi przedmiotami, ale także poprzez spożycie świeżych (lub mrożonych) warzyw i owoców. W przypadku warzyw i owoców źródłem wirusa mogą być brudne ręce osób mających kontakt z żywnością (np. zbierających owoce), lub brudna woda używana do mycia czy podlewania roślin.
Nowe badania wykazały, że norowirus może przenosić się na owoce i warzywa także z brudną wodą używaną do rozcieńczania pestycydów. Rolnicy często używają wody z rzek czy jezior, nierzadko zawierającej norowirusy.
Holenderscy naukowcy z tamtejszego Centrum Kontroli Chorób Zakaźnych rozcieńczyli skażoną wodą próbki ośmiu różnych pestycydów. W powstałym roztworze wirus pozostał aktywny. Jak z tego wynika, stosowanie pestycydów jest niebezpieczne nie tylko z powodu szkodliwości tych substancji chemicznych, ale i zagrożeń natury mikrobiologicznej.(PAP)
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.