Cynamon obniża poziom glukozy

Śniadanie z dodatkiem łyżki cynamonu może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju cukrzycy - wynika z badań opublikowanych w "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".

Jo Carol Chezem z Ball State University w stanie Indiana (USA) zaobserwowała, że gdy osoby zarówno otyłe, jak i te o wadze w normie dodawały do płatków śniadaniowych 6 gramów cynamonu, ich poziom cukru we krwi przez kolejne dwie godziny był o 25 proc. niższy niż w przypadku badanych, którzy nie spożywali przyprawy.

"Cynamon zwiększa wrażliwość na insulinę, dzięki czemu organizm skuteczniej broni się przed cukrzycą. Niemal 80 milionów dorosłych Amerykanów cierpi na stan przedcukrzycowy. Wyniki naszych badań są bardzo zachęcające, dlatego zamierzamy przeprowadzić podobną analizę wśród pacjentów ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą" - mówi Chezem.

"Cynamon może być dodawany m.in. jogurtu, kawy, herbaty czy koktajli owocowych. Przy rosnących kosztach opieki zdrowotnej w Stanach Zjednoczonych jest to tania metoda regulowania poziomu glukozy we krwi” - podsumowuje badaczka.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Mars mógł mieć płynne jądro, uważają naukowcy

  • Fot. Adobe Stock

    Perseverance dostarczył nowych wskazówek odnośnie przeszłości Marsa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera