Pory spożywania posiłków ważne przy odchudzaniu się

Podczas odchudzania się ważne jest nie tylko to co jemy, ale też o jakiej porze dnia jemy - potwierdzają najnowsze badania, które publikuje pismo „International Journal of Obesity”.

Większość diet i programów odchudzających koncentruje się na tym, by zachować równowagę między spożyciem kalorii a ich wydatkowaniem, przypominają autorzy artykułu.

“Nasze badania wykazały, że osoby jedzące posiłki o późniejszych porach wolniej chudły i straciły na wadze znacznie mniej niż osoby, które spożywały posiłki wcześniej w ciągu dnia” - komentuje współautor pracy dr Frank Scheer z Brigham and Women\'s Hospital w Bostonie.

Jego zdaniem sugeruje to, że czas spożywania dużych posiłków powinien być ważnym elementem terapii odchudzających.

Naukowcy z Brigham and Women\'s Hospital we współpracy z naukowcami z Tufts University w Bostonie oraz z Uniwersytetu w Murcji w Hiszpanii objęli badaniami 420 osób z nadwagą lub otyłością (średnia wieku 42 lata), które brały udział w 20-tygodniowym programie odchudzania się. Podzielono ich na dwie grupy: jedna zgodnie z własnym wyborem jadła główny posiłek (był nim lunch) do godziny 15.00, a druga później. Podczas tego posiłku spożywane było 40 proc. dziennej dawki kalorii.

Okazało się, że osoby, które jadły lunch o późniejszych porach traciły na wadze wolniej i schudły ogólnie mniej niż ci, którzy spożywali go wcześniej. Stwierdzano u nich także mniejszą wrażliwość tkanek na insulinę, co jest uważane za czynnik ryzyka cukrzycy typu 2.

Czas spożywania mniejszych posiłków nie wpływał na efekty programu odchudzającego. Jednak, ci, którzy jedli późno lunch konsumowali też mniej kalorii na śniadanie i częściej je w ogóle pomijali. Częściej wykazywali też zwiększoną aktywność wieczorną (tzw. chronotyp wieczorny), tj. byli raczej sowami niż skowronkami.

Co ciekawe, inne czynniki mające wpływ na masę ciała, jak ogólne spożycie kalorii, skład diety, wydatki energetyczne, a także długość snu i poziom hormonów regulujących apetyt (leptyna, grelina) były podobne w obu grupach.

„Wyniki tych badań wskazują, że pory spożywania posiłków mogą mieć istotny wpływ na regulację masy ciała” - komentuje główna autorka pracy dr Marta Garaulet z Uniwersyteu w Murcji.

Dlatego nowe strategie terapii dla osób z nadwagą powinny uwzględniać nie tylko spożycie kalorii oraz zawartość białek, tłuszczów i węglowodanów, ale też pory jedzenia, podsumowują naukowcy. (PAP)

jjj/ tot/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera