Kura z większym grzebieniem dostaje więcej plemników

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Choć kogut nie zaniedbuje żadnej kury w stadzie, te samice, które mogą pochwalić się większym grzebieniem mogą liczyć na większą dawkę nasienia, a w efekcie złożyć więcej jaj. Naukowcy ze Szwecji wiedzą już, które geny za to odpowiadają - czytamy w piśmie "PLoS Genetics".

W porównaniu z bankiwą (ptakiem będącym protoplastą kury domowej, obecnie zamieszkującym Indie i Archipelag Malajski), kury domowe mają większe grzebienie i większą gęstość kości, co nie pozostaje bez wpływu na liczbę składanych jaj. Tkanka kostna dostarcza bowiem wapń niezbędny do wytworzenia się skorupki.

Dominic Wright z Uniwersytetu Linköping postanowił przez kilka pokoleń krzyżować kurę domową i bankiwę, co umożliwiło mapowanie genomów i ustalenie funkcji poszczególnych genów. W ósmym pokoleniu ptaków naukowcy zidentyfikowali dwa czynniki mające silny wpływ na rozrost tkanki chrzęstnej, a tym samym na masę grzebienia, jak również na masę kostną i produkcję jaj. Odkryte geny BMP2 i HAO 1 to tzw. geny plejotropowe czyli takie, które działają wspólnie, wpływając na więcej niż jedną cechę fenotypową.

"Prababki kury domowej miały mniejsze grzebienie, cieńsze nogi i składały mniej jaj. W wyniku hodowli selektywnej, wzmacniającej takie cechy jak duża masa mięśniowa i większa zdolność do składania jaj, rozmiar grzebienia zwiększył się automatycznie" - mówi Wright.

Grzebień jest ozdobą, na podstawie której ptaki oceniają atrakcyjność partnera. Osobniki, które posiadają najbardziej imponującą ozdobę z reguły uważane są za atrakcyjniejsze, a więc mają większe szanse na liczne potomstwo. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku zwierząt udomowionych dobór płciowy nie odgrywa już takiej roli, gdyż reprodukcję w dużym stopniu determinuje człowiek - podsumowują naukowcy.(PAP)

koc/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera