Osy popisują się jadem

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Im więcej jadu ma w swoich gruczołach osa europejska (Polistes dominula), tym jaskrawiej jest ubarwiona - informuje pismo "Frontiers in Zoology".

Charakterystyczny wzór lub intensywna barwa często wyróżniają zwierzęta jadowite, informując potencjalnych drapieżników, że to nie jest łatwa zdobycz. Typowym przykładem są widoczne są z daleka żółto-czarne paski osy. Jak wynika z badań dr Gregorio Moreno - Ruedy (uniwersytet w Granadzie), pomiędzy wielkością gruczołów jadowych osy a intensywnością jej ubarwienia zachodzi bezpośredni związek.

Mogłoby się wydawać, że po prostu większe osy mają większe gruczoły jadowe. Tak jest w istocie, jednak nawet, gdy podczas badań wzięto poprawkę na ów efekt, nadal pojawiała się korelacja pomiędzy rozmiarami gruczołów jadowych a jaskrawszym ubarwieniem.

Ponieważ wytwarzanie jednocześnie jadu i barwnika jest energetycznie kosztowne, niektóre gatunki - na przykład bzygi - nauczyły się naśladować ubarwieniem jadowite owady. Jednak sygnały barwne wielu gatunków są prawdziwe - dowodzą, ze są na tyle silne i zdrowe, aby było je stać na energetyczne wydatki związane z ubarwieniem. Zdrowa i silna osa produkuje dużo jadu.

Jest też możliwe, że barwiący osy pigment ma właściwości przeciwutleniacza i chroni osę przed samą trucizna lub przed ubocznymi produktami procesu jej wytwarzania. W konsekwencji owad zasobny w truciznę byłby także intensywniej ubarwiony. (PAP)

pmw/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera