
Zaczerwieniona, swędząca skóra i katar to najczęstsze objawy nietolerancji wina. Z badań przeprowadzonych w Niemczech wynika, że częściej cierpią na nią kobiety.
Z sondażu przeprowadzonego w Mainz przez zespół Petera Wiganda wynika, że około 9 proc. kobiet i ponad 5 proc. mężczyzn zgłaszało niepożądane objawy pojawiające się po wypiciu wina. Swoje badanie naukowcy opisali w najnowszym wydaniu "Deutsches Arzteblatt Internatonal ".
Badacze rozesłali ankietę do 4000 losowo wybranych osób w wieku od 20 do 69 lat. Wypełnione formularze odesłało 948 osób. Po ich przeanalizowaniu okazało się, że najczęstsze objawy nietolerancji to zaczerwienienie i swędzenie skóry oraz katar. Reakcje alergiczne częściej pojawiały się po wypiciu czerwonego wina. Ponadto osoby z nietolerancją na wino często zgłaszały też nadwrażliwość pokarmową na inne produkty. Czynnikiem wywołującym reakcje alergiczne mógł być alkohol, aminy biogenne lub siarczany.
Wyniki zaprezentowane przez Wiganda wcale nie oznaczają, że te osoby są uczulone na wino. Nietolerancja jest szerszym pojęciem niż alergia, ponieważ mimo podobnych objawów nie stymuluje działania systemu odpornościowego. (PAP)
astr/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.