Odkryty przez Ryana Summersa, doktoranta z University of Iowa gatunek bakterii wykorzystuje kofeinę jako pokarm - informuje serwis "EurekAlert" .
Bakteria Pseudomonas putida CBB5 wytwarza specjalne enzymy, które rozkładają kofeinę na amoniak i dwutlenek węgla. W skład kofeiny wchodzą węgiel, azot, wodór i tlen - pierwiastki niezbędne do rozwoju bakterii.
Summers zidentyfikował trzy enzymy, które usuwają z cząsteczki kofeiny grupy metylowe w procesie N-demetylacji, a także geny, które kodują te enzymy. Dalsze badania wykazały, że produkty powstające podczas rozkładu kofeiny to naturalne składniki leków stosowanych w leczeniu astmy zaburzeń krążenia i arytmiach.
Obecnie leki te uzyskuje się dzieki żmudnej syntezie chemicznej. Bakteryjne enzymy mogłyby obniżyć koszty ich wytwarzania. Poza tym można by za ich pomocą uzyskiwać bezkofeinowe wersje kawy lub herbaty (obecnie wymaga to użycia szkodliwych chemikaliów). PMW
PAP - Nauka w Polsce
krf/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.