"Zły tłuszcz" można przekształcić w "dobry"

Zwykłą, sprawiającą wiele problemów białą tkankę tłuszczową można przekształcić w brunatną tkankę tłuszczową, która pomaga pozbyć się nadmiaru kalorii - informuje pismo "Cell Metabolism". 



Zespół doktora Shenga Bi z Johns Hopkins University School of Medicine przekształcił na razie tkankę tłuszczową szczurów, jednak najprawdopodobniej będzie to możliwe także u ludzi - co byłoby zupełnie nowym sposobem leczenia otyłości.

Podczas eksperymentu badacze hamowali działanie wzmagającego apetyt białka NPY. Dzięki temu szczury - nawet żywione obfitującym w tłuszcze pokarmem - nie tylko mniej jadły i zaczęły chudnąć, ale w dodatku zmienił się skład ich tkanki tłuszczowej. Zamiast zwykłej, białej tkanki tłuszczowej, której "oponka" jest zmorą lubiących dobrze zjeść, powstała brunatna tkanka tłuszczowa.

Brunatna tkanka tłuszczowa występuje u ssaków - na przykład ludzkich noworodków i dorosłych zwierząt zapadających w sen zimowy. Zlokalizowana między łopatkami, w okolicy szyi, śródpiersia oraz dużych tętnic i nerek noworodka, wytwarza ciepło, spalając tłuszcze. Jednak z czasem zastępuje ją "dorosła", biała tkanka tłuszczowa, która wytwarza tłuszcze (lipogeneza) i rozkłada je (lipoliza), ale przy naszym współczesnym trybie życia najlepiej jej wychodzi magazynowanie tłuszczu.

Zdaniem ekspertów pobudzanie organizmu do zastępowania białek tkanki tłuszczowej brunatną - na przykład przez jej wstrzykiwanie pod skórę - mogłoby być dobrym sposobem kontrolowania masy ciała i zapobiegania otyłości oraz chorobom z nią związanym, takim jak cukrzyca typu 2. PMW

PAP - Nauka w Polsce

krf/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Zarejestrowano pierwsze chwile tworzenia się serca

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja obliczyła objętość wszystkich lodowców

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera