Słone wodne złoto

Słoną morską wodę można w tani i szybki sposób przekształcić w słodką wodę zdatną do picia. Nowo opracowana metoda jest przyjazna środowisku - informuje "Energy & Environmental Science". 



W wielu miejscach na Ziemi, dostęp do wody zdatnej do picia jest bardzo ograniczony. Część światowych ekspertów przewiduje w swych "czarnych" scenariuszach, że przyszłe pokolenia nie będą prowadzić wojen o ropę, czy tak jak dawniej miało to miejsce - o terytorium. Celem ich wojen będzie pozyskanie wody, którą można bezpiecznie pić oraz tzw. terenów wodonośnych.

Mając w świadomości, jak ograniczone są zasoby czystej wody na naszej planecie, naukowcy od dość dawna prowadzą badania, których celem jest opracowanie metod przekształcania wody słonej w słodką.

Szczęśliwie, ilość wody słonej zgromadzonej w morzach i oceanach jest naprawdę ogromna.

Jednym z przykładów nowoczesnych technologii służących do odsalania wody jest nowa metoda opracowana przez naukowców z Massachusetts Institute of Technology (USA), światowej sławy instytutu popularnie nazywanego MIT.

Naukowcy odkryli nowatorską metodę eliminacji soli ze słonej wody, bez użycia jakichkolwiek membran, bez korzystania ze zjawiska odwróconej osmozy, czy też bez konieczności zużycia gigantycznych ilości energii na odparowanie wody.

Odsalanie wody za pomocą nowej metody można przeprowadzić w temperaturze nieznacznie wyższej od tej określanej jako pokojowa, bo w zaledwie 40 stopniach Celsjusza. Procedura wymaga zastosowania odczynnika - kwasu dekanowego (organicznego kwasu karboksylowego) jako selektywnego rozpuszczalnika, zdolnego do ekstrakcji wody z roztworów soli.

W temperaturze podwyższonej do 40 stopni Celsjusza kwas ten łatwo rozpuszcza wodę, oddzielając ją od soli. Po obniżeniu temperatury układ uwalnia wodę - cząsteczki kwasu wraz z solami wytrącają się z roztworu i grawitacyjnie oddzielają od czystej wody. W ten sposób powstają dwie łatwe do odseparowania warstwy - kwasu i soli oraz czystej słodkiej wody. Tak uzyskana woda pitna w znikomym stopniu zanieczyszczona jest użytym kwasem, który nie rozpuszcza się w wodzie w tych warunkach.

Według autorów okrycia, nowo opracowana metoda choć jest wydajna i bezpieczna dla środowiska, to jednak wymaga dopracowania zanim na przemysłową skalę zostanie użyta do produkcji słodkiej wody. Nie mniej jednak, jest to jak dotąd najlepsza eksperymentalna metoda odsalania wody, która dodatkowo po niewielkich modyfikacjach może być również użyta jako sposób oczyszczania wody z bardziej niebezpiecznych zanieczyszczeń. KLG

PAP - Nauka w Polsce

 tot/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Mars mógł mieć płynne jądro, uważają naukowcy

  • Fot. Adobe Stock

    Perseverance dostarczył nowych wskazówek odnośnie przeszłości Marsa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera