Chemia Krwawej Mary

Jeden z najpopularniejszych koktajli doczekał się badań naukowych - informuje serwis &quot;EurekAlert&quot;. <br />


Wyniki prac dotyczących Krwawej Mary zaprezentował podczas 241. zjazdu American Chemical Society dr Neil C. Da Costa, ekspert od analizy chemicznej smaków z firmy International Flavors & Fragrances Inc.

Jak wyjaśnił Da Costa, Krwawa Mary jest najbardziej skomplikowanym drinkiem świata. Setki składników smakowych działają na nasze zmysły - odczuwamy wszystkie smaki poza gorzkim - słodki, słony, kwaśny i tak zwany umami.

Krwawa Mary jest zasadniczo mieszaniną wódki, soku pomidorowego i przypraw - sosów Worcesteshire i Tabasco, cytryny lub soku z limonki, chrzanu, czarnego pieprzu, soli selerowej. Podaje się ją schłodzoną lub z lodem, często z kawałkiem selera naciowego i cytryny. Po raz pierwszy została prawdopodobnie przyrządzona w latach 30-tych XX wieku w paryskim barze, a swoją nazwę zawdzięcza zarówno krwistemu wyglądowi, jak i nawiązaniu do Marii, królowej Anglii, znanej z religijnych represji.

Da Costa zwraca uwagę na korzystne dla zdrowia składniki koktajlu - zawarty w soku pomidorowym likopen, izocyjanian z chrzanu, substancje roślinne cytryny - nawet na alkohol, którego przyjmowane okazjonalnie małe ilości niektóre badania wiążą z korzystnym działaniem na zdrowie.

Dr Da Costa ma wiele praktycznych uwag. Ponieważ Krwawa Mary jest mieszaniną wysoce niestabilną, powinna być świeżo przyrządzona. Ochłodzenie pozwala spowolnić proces pogarszania się smaku. Tylko świeże składniki zapewnią najlepszy smak i aromat - szczególne znaczenie ma sok pomidorowy, który jest objętościowo najważniejszym składnikiem. Natomiast wódka nie musi być szczególnie wyszukana - intensywny smak innych składników i tak nie pozwoli docenić droższego alkoholu. Jednak kiepska wódka często bywa przyczyną kaca.

Regionalne odmiany Krwawej Mary to między innymi japońska Krwawa Gejsza (sake zamiast wódki), Krwawa Maureen (Guiness zamiast wódki) czy Krwawa Molly (w której wódkę zastępuje irlandzka whiskey). PMW

PAP - Nauka w Polsce

krf/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Tłuszcz w mózgu, a nie tylko złogi białkowe, mogą napędzać chorobę Alzheimera

  • Fot. Adobe Stock

    Nowa metoda przemiany plastiku w paliwo

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera