Kalifornia najbardziej organicznym stanem USA

Kalifornia wiedzie prym wśród wszystkich stanów USA pod względem liczby farm organicznych, terenów przeznaczonych pod produkcję organicznej żywności, a także sprzedaży organicznych produktów - wykazały badania przeprowadzone przez ekonomistów z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. 



Złoty Stan, jak nazywają Kalifornię Amerykanie, sprzedaje 36 proc. produkowanych USA wyrobów organicznych, a na jego terenie znajduje się 19 proc. organicznych gospodarstw. Wśród upraw największe zyski płyną ze sprzedaży sałaty i winogron.

Kalifornia produkuje ponadto ponad 90 proc. z 14 produktów organicznych (w tym 99 proc. orzechów włoskich, cytryn, fig i karczochów oraz 100 proc. migdałów i daktyli). Jednocześnie jest czołowym producentem organicznych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jak informuje autorka badań Karen Klonsky, zdecydowana większość rolników, którzy wzięli udział w prowadzonej przez nią ankiecie, zapewniło, że chcą kontynuować lub rozwinąć produkcję organiczną, co wskazuje, że ten podsektor rolnictwa ma się dobrze pomimo wcześniejszego kryzysu ekonomicznego.

"Około jedna-trzecia gospodarstw sklasyfikowała się jako łącząca organiczną i konwencjonalną formę produkcji. Stąd wniosek, że rynek organiczny jest dla wielu farm ważną szansą na dywersyfikację" - mówi Klonsky, dodając, że choć obszar ten wciąż jest niszowy, przynosi całkiem wymierne zyski.

PAP - Nauka w Polsce

tot/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    Szczepionka przeciwko półpaścowi może zapobiegać problemom z sercem

  • Fot. Adobe Stock

    Niedobór białka p53 przyczyną raka jelita grubego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera