Stłuszczenie wątroby sprzyja cukrzycy

Stłuszczenie wątroby wiąże się z pięciokrotnie większym zagrożeniem cukrzycą typu II - informuje "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

W ostatnich latach stłuszczenie wątroby zyskało na znaczeniu, jako objaw otyłości oraz oporności na insulinę - hormon, który kontroluje poziom glukozy w organizmie. Jednak ostatnie badania naukowców ze Stanford University wskazują, że stłuszczona wątroba to coś więcej niż wskaźnik otyłości - może być niezależnym czynnikiem ryzyka w rozwoju cukrzycy typu II.

Naukowcy objęli pięcioletnią obserwacją 11 091 Koreańczyków, u których wcześniej zbadano poziom insuliny na czczo oraz wykonano USG jamy brzusznej.

Okazało się, że stłuszczenie wątroby jest - niezależnie od poziomu insuliny - czynnikiem ryzyka cukrzycy i pięciokrotnie podnosi prawdopodobieństwo jej wystąpienia. Stłuszczeniu wątroby towarzyszyły podwyższony poziom glukozy oraz trójglicerydów we krwi, natomiast obniżony był poziom "dobrego cholesterolu".

Zdaniem autorów badań, USG wątroby może pozwolić na wcześniejsze przewidywanie wystąpienia cukrzycy typu II.

PAP - Nauka w Polsce

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera