Pająk, który lubi zapach nieświeżych skarpetek

Lubiący zapach przepoconych skarpetek pająk skakun Evarcha culicivora może pomóc w walce z malarią, bo żywi się komarami - informuje pismo "Biology Letters". Te wschodnioafrykańskie pająki zamieszkują zwykle wysoką trawę w pobliżu ludzkich chat.

Fiona Cross z University of Canterbury (Wielka Brytania) i Robert Jackson z International Centre of Insect Physiology and Ecology (Kenia) wykorzystali noszone wcześniej skarpetki, by sprawdzić, czy skakuny - podobnie jak komary - przywabia zapach ludzkiego potu.

Eksperymenty potwierdziły to przypuszczenie - pająki wolały pozostać w "skarpetkowej" atmosferze niż przejść do pomieszczenia ze świeżym powietrzem.

Zdaniem specjalistów, hodowanie takich pająków w domach mogłoby pomóc walce z malarią. Evarcha culicivora to jedyny znany gatunek pająka, który żywi się ssącymi krew komarami Anopheles gambiae. Gdy poczuje krew, wpada w istny szał bojowy i zabija nawet 20 komarów - jednego po drugim - nawet, jeśli później nie ma zamiaru ich zjadać.

PAP - Nauka w Polsce

pmw/ agt/ kap/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 02.07.2025.  EPA/SALVATORE DI NOLFI

    Eksperci: upały sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów

  • Zdjęcie pozostałości po supernowej SNR 0509-67.5 uzyskane przy pomocy Bardzo Dużego Teleskopu (VLT). Źródło: ESO/P. Das et al., gwiazdy tła z Teleskopu Hubble’a: K. Noll et al.

    Znaleziono pozostałość po supernowej z podwójną detonacją

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera