Dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, ryby, oliwę z oliwek i umiarkowane ilości wina, wiąże się z zahamowaniem spadku zdolności poznawczych u starszych osób - donoszą naukowcy z Rush University Medical Center. <br /><br />
Dziś naukowcy odkrywają kolejną zaletę diety znad Morza Śródziemnego. Ich najnowsze badania potwierdzają, że hamuje ona spadek zdolności poznawczych u starszych osób.
Na podstawie badania przeprowadzonego wśród 3759 starszych osób naukowcy wywnioskowali, że dieta ma istotny wpływ na utratę zdolności poznawczych związanych z procesem starzenia się. Uczestnicy badania, którzy stosowali dietę śródziemnomorską osiągnęli znacznie lepsze wyniki w testach sprawdzających te umiejętności. Miłośnicy śródziemnomorskich potraw wypadli lepiej, nawet biorąc pod uwagę inne czynniki, które mogły mieć wpływ na wynik testu, takie jak poziom wykształcenia.
Christy Tangney z Rush University, uważa, że wyniki jego badań, w połączeniu z innymi badaniami, wyraźnie wskazują, że dieta śródziemnomorska redukuje ryzyko chorób serca, pojawienia się niektórych nowotworów i cukrzycy.
"Im więcej możemy wprowadzić do naszej diety warzyw, oliwy z oliwek i ryb tym lepiej dla procesu starzenia się naszego mózgu i ciała" - radzi Tangney. NIC
PAP - Nauka w Polsce
krf/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.