Alkohol wypijany podczas obfitego posiłku spowalnia jego trawienie, ale nie na tyle, by wywołać niestrawność - informuje "British Medical Journal". <br /><br />
Jat tłumaczy kierujący zespołem dr Mark Fox, badania miały sprawdzić, w jaki sposób alkohol wpływa na trawienie i samopoczucie po obfitym posiłku, co może być ważne w obliczu zbliżających się świąt.
Okazało się, że alkohol spowolnił proces trawienia, ale nie zwiększył częstości objawów takich jak zgaga, wzdęcie czy bekanie. Naukowcy zachęcają zdrowych czytelników do cieszenia się tradycyjnym świątecznym posiłkiem bez obaw (ale i bez przesady). PMW
PAP - Nauka w Polsce
krf/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.