Alkohol spowalnia trawienie, ale nie powoduje niestrawności

Alkohol wypijany podczas obfitego posiłku spowalnia jego trawienie, ale nie na tyle, by wywołać niestrawność - informuje &quot;British Medical Journal&quot;. <br /><br />

W przyjemnych i pożytecznych badaniach przeprowadzonych przez naukowców ze szpitala uniwersyteckiego w Zurychu wzięło udział 20 zdrowych ochotników (14 mężczyzn i 6 kobiet) w wieku od 23 do 58 lat, bez nadwagi. Spożywali typowo szwajcarskie danie - tłuste serowe fondue, popijając winem lub czarną herbatą, a w półtorej godziny po posiłku wypijali nieco wiśniowego likieru lub wodę.

Jat tłumaczy kierujący zespołem dr Mark Fox, badania miały sprawdzić, w jaki sposób alkohol wpływa na trawienie i samopoczucie po obfitym posiłku, co może być ważne w obliczu zbliżających się świąt.

Okazało się, że alkohol spowolnił proces trawienia, ale nie zwiększył częstości objawów takich jak zgaga, wzdęcie czy bekanie. Naukowcy zachęcają zdrowych czytelników do cieszenia się tradycyjnym świątecznym posiłkiem bez obaw (ale i bez przesady). PMW

PAP - Nauka w Polsce

krf/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Źródło: Voltaire Paes Neto

    Brazylia/ Naukowcy odtworzyli wygląd zwierzęcia na podstawie skamieliny jego szczęki sprzed 260 mln lat

  • Fot. Adobe Stock

    Świecące bakterie wykrywają mikroplastik

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera