Mało znany związek zwany alfa karotenem, występujący w warzywach koloru pomarańczowego i ciemnozielonego może zapobiegać chorobom serca i nowotworowym - twierdzą naukowcy. <br /><br />
Alfa karoten należy do grupy przeciwutleniaczy (antytoksykantów) podobnych w działaniu do lepiej znanego beta karotenu i występuje w tych samych lub podobnych jarzynach, zwłaszcza marchewce, słodkich ziemniakach, brokułach i szpinaku.
Obecny jest też m. in. w dyni, soku z marchwi, gotowanej marchewce, mandarynkach, pomidorach i zielonym groszku.
Przeciwutleniacze to m. in. naturalne substancje roślinne wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.
Beta karoten uchodzi za bardziej skuteczny od alfa karotenu środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze. Zapobiega też chorobom sercowo-naczyniowym.
"Badania potwierdzają, iż zwiększone spożycie owoców i jarzyn zapobiega ryzyku przedwczesnej śmierci" - uważają naukowcy. ASW
PAP - Nauka w Polsce
krf/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.