Składowanie CO2 pod ziemią może negatywnie wpływać na wodę pitną

Geologiczna sekwestracja płynnego dwutlenku węgla może zagrozić źródłom wody pitnej. CO2 dociera do warstw wodonośnych, gdzie ponad 10 krotnie zwiększa ilość domieszek skażających wodę - twierdzą naukowcy z Duke University w USA. <br /><br />

Program sekwestracji CO2 w podziemnych złożach jest promowany w Unii Europejskiej. O jego wdrażanie stara się m.in. Polska.

"Potencjalna możliwość skażenia jest realna, ale trzeba działać w taki sposób, aby zmniejszyć zagrożenie, bądź je zlikwidować. Kryteria geologiczne, które określiliśmy w badaniach, mogą pomóc odnaleźć taką lokalizację, dzięki której zagrożenie będzie można ominąć lub stanowisko monitorować" - powiedział Robert B. Jackson prof. biologii na Duke University.

Uczeni z Duke University przez rok badali rdzenie pochodzące z wierceń z czterech warstw wody pitnej.

"Obawa przed skażeniem wody pitnej CO2 jest jednym z kilku punktów hamujących proces geosekwestracji dwutlenku węgla (przechowywania go w głębokich warstwach skalnych - PAP) i może powodować lokalne protesty przeciwko tym działaniom. Sprawdziliśmy, więc czy rzeczywiście CO2 wydostaje się powoli z głębokich warstw skalnych, w których jest przechowywany i może mieć negatywny wpływ na źródła wody pitnej" - dodał.

Na podstawie analiz, zespół pod kierownictwem Jacksona wykazał, że "w miejscach, gdzie występowały potencjalne składowiska CO2, ilość zanieczyszczeń w wodzie pitnej zwiększyła się 10-krotnie lub więcej, w kilku przypadkach sięgając górnej granicy zanieczyszczeń dla wody pitnej" - zauważył Jackson.

Geosekwestracja CO2, to przechowywanie CO2 (carbon capture and storage=CCS)w podziemnych warstwach, bądź komorach naturalnych i sztucznych. Jest jednym ze sposobów walki z globalnym ociepleniem oraz zmniejszeniem ilości CO2 wydostającego się do atmosfery w efekcie procesów przemysłowych. MMEJ

PAP - Nauka w Polsce

krf/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    ESA: Satelita Biomass rozłożył już swoją antenę

  • Fot. Adobe Stock

    Badania: żywność ultraprzetworzona może zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera