Kurkumina, związek chemiczny nadający curry jej specyficzny smak, wydaje się być obiecującym składnikiem, zapobiegającym i leczącym uszkodzenia wątroby, spowodowane alkoholowym stłuszczenieniem wątroby - twierdzą naukowcy z Saint Louis University. <br /><br />
Ten rodzaj zapalenia związany jest z otyłością i przybieraniem na wadze. Może prowadzić do zwłóknienia wątroby, marskości, nowotworu i śmierci.
"Z badań wynika, że kurkumina może stanowić skuteczne lekarstwo w leczeniu i zapobieganiu zwłóknienia wątroby, które związane jest z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem"- powiedział Anping Chen z Saint Louis University.
Wysoki poziom leptyny, glukozy i insuliny we krwi występuje często u pacjentów otyłych lub chorych na cukrzycę typu 2. Może on przyczynić się do zwłóknienia wątroby związanego z jej stłuszczeniowym zapaleniem.
Leptyna odgrywa kluczową rolę w rozwoju zwłóknienia wątroby. Jej wysoki poziom aktywuje komórki Ito (komórki gwieździste), które powodują nadprodukcje kolagenu, co stanowi główny czynnik zwłóknienia wątroby.
Naukowcy odkryli, że kurkumina eliminuje wpływ leptyny na aktywacje komórek Ito, hamując tym samym rozwój uszkodzeń w wątrobie. NIC
PAP - Nauka w Polsce
tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.