Otręby z czarnego ryżu mogą pomóc w leczeniu alergii

Otręby z czarnego ryżu mogą łagodzić stany zapalne towarzyszące takim schorzeniom jak alergia i astma - wynika z koreańsko-amerykańskich badań. Informację na ten temat zamieszcza dwutygodnik &quot;Journal of Agricultural and Food Chemistry&quot;. <br /><br />

Otręby, czyli okrywa nasienna ziaren, są współcześnie często odrzucane w procesie przygotowywania do konsumpcji produktów zbożowych i ryżu. Tymczasem, są one jednym z najbogatszych źródeł witamin z grupy B, minerałów oraz błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i pełni ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Ostatnie obserwacje dowodzą, że szczególnie dużo korzyści dla zdrowia może mieć włączenie do diety otrąb z czarnego ryżu.

Z badań wynika, że mogą one redukować poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów, tworzeniu się wrzodów, hamować inwazję komórek nowotworowych, regulować pracę układu odporności oraz obniżać ryzyko chorób układu krążenia.

Doświadczenia na hodowlach komórek dowiodły również, że mają one silne działanie przeciwutleniające, zapobiegają mutacjom DNA i rozwojowi nowotworów, a także hamują uwalnianie z komórek odporności histaminy - związku, który pośredniczy w rozwoju alergii oraz zmniejszają stany zapalne dróg oddechowych u myszy cierpiących na odpowiednik ludzkiej astmy.

W swoich najnowszych doświadczeniach naukowcy z Uniwersytetu Ajou w Suwonie w Korei Południowej, Narodowego Uniwersytetu Kyungpook w Daegu (Korea Pd.) oraz z Ministerstwa Rolnictwa USA porównywali przeciwzapalne działanie otrębów z ryżu czarnego i brązowego u myszy, u których wywołano stan zapalny i obrzęk skóry, działając związkiem chemicznym nazywanym w skrócie TPA lub alergię kontaktową skóry, działając 2,4-dinitrofluorobenzenem - DNFB.

Przed aplikacją TPA na skórę uszu gryzoni naukowcy przez 14 dni wstrzykiwali im dootrzewnowo ekstrakt z otrębów czarnego ryżu. Okazało się, że znacznie - o 32 proc. w porównaniu z grupą kontrolną - hamował on stan zapalny skóry w miejscu podania TPA. Spowodował też wyraźny spadek produkcji związków prozapalnych, w tym czynnika nekrozy nowotworu alfa (TNF-alfa), interleukiny-1-beta, interleukiny-6 oraz leukotrienu B4.

Z kolei, myszy, u których podziałano na skórę DNFB były przez sześć tygodni na diecie z dodatkiem 10 proc. ekstraktu z otrąb czarnego ryżu. Również w tym wypadku łagodził on rozwój alergii kontaktowej na skórze gryzoni.

Nie zaobserwowano natomiast podobnego działania w przypadku ekstraktu otrąb z ryżu brązowego.

Zdaniem autorów pracy, odkrycie to dowodzi, że otręby z czarnego ryżu mogą być cennym składnikiem diety hamującym stany zapalne i reakcje alergiczne, a w przyszłości, mogą również zostać wykorzystane w terapii i prewencji schorzeń o silnym podłożu zapalnym.

Czarny ryż jest spożywany głównie w Azji. Podobnie jak ryż czerwony jest odmianą niepolerowaną. Określa się go również jako "ryż zakazany", gdyż w starożytnych Chinach mógł być obecny tylko na stole cesarza. JJJ

PAP - Nauka w Polsce

krf/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Zastrzyk na zawał

  • Fot. Adobe Stock

    WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera