Rosnące także w Polsce tobołki alpejskie (Thlaspi caerulescens ) bronią się przed bakteriami gromadząc w liściach ciężkie metale - informuje pismo "PLoS Pathogens" <br /><br />
Naukowcy z Oxford University wykazali, że gdy w liściach tobołków odkładają się metale, roślina staje się odporna na atak bakterii Pseudomonas syringae. Nie smakuje też roślinożercom. Jak jednak wykazały dalsze badania, bakterie żyjące na tobołkach rosnących w opuszczonej kopalni cynku lepiej tolerują wysoki poziom tego metalu, co świadczy, że ten mechanizm obronny daje się przezwyciężyć. PMW
PAP - Nauka w Polsce
tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.