Przypadki przedawkowania kokainy zdarzają się częściej, gdy temperatura otoczenia przekracza 24 stopnie Celsjusza - informują naukowcy, których badania opublikowano w piśmie "Addiction".
Dzieje się tak dlatego, że kokaina powoduje szybki wzrost temperatury ciała i utrudnia jej regulację przez układ krążenia - wyjaśniają badacze. Jednocześnie narkotyk ten niweluje dyskomfort odczuwany normalnie przy wysokiej temperaturze, przez co osoba, która zażyła kokainę jest bardziej podatna na hipertermię (przegrzanie ciała), a to z kolei może prowadzić do zgonu.
Wyniki te zweryfikowały wcześniejsze badania, które wykazały, że ryzyko śmiertelnego przedawkowania rośnie, gdy temperatura osiąga 31 stopni Celsjusza. Z obecnej analizy wynika, że okres, w którym kokainiści są szczególnie zagrożeni jest znacznie dłuższy.
Jak twierdzą naukowcy, w Nowym Jorku każdy wzrost średniej tygodniowej temperatury o 2 stopnie Celsjusza przyczynia się do kolejnych dwóch zgonów z powodu przedawkowania kokainy. Takiej zależności nie zaobserwowano, gdy średnia temperatura była niższa niż 24 stopnie Celsjusza.
Autorzy badań zwracają uwagę na potrzebę ostrzegania osób uzależnionych, zwłaszcza w okresie letnim. Ich zdaniem, działania prewencyjne powinny objąć również zapewnienie klimatyzacji w miejscach, gdzie odnotowuje się najwięcej przypadków przedawkowania. KOCPAP - Nauka w Polsce
kap
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.