Apetyt na słodycze może mieć związek z depresją i alkoholizmem

Choć większość dzieci uwielbia słodycze, niektóre z nich wybierają te o szczególnie intensywnym słodkim smaku. Do ciekawych wniosków doszli amerykańscy naukowcy, którzy twierdzą, że apetyt na najsłodsze smakołyki ma związek z depresją i ryzykiem alkoholizmu w przyszłości. O ich badaniach donosi pismo "Addiction".

Naukowcy z Monell Center w Filadelfii przeprowadzili testy, podczas których 300 dzieci w wieku od 5 do 12 lat miało wskazać najsmaczniejszy ich zdaniem napój. Do wyboru było pięć napojów różniących się jedynie zawartością cukru. Równocześnie naukowcy zbadali dzieci pod kątem objawów depresyjnych i ustalili, które z nich miały w najbliższej rodzinie osobę uzależnioną od alkoholu (pod uwagę brani byli rodzice, rodzeństwo, dziadkowie, ciocie i wujkowie).

Zebrane informacje wykazały, że 49 proc. dzieci miało w rodzinie przypadki alkoholizmu, a u prawie 25 proc. badacze zidentyfikowali objawy depresji.

Okazało się, że dzieciom, które miały w rodzinie alkoholika i wykazywały objawy depresji, najbardziej smakował napój o największej, 24-procentowej zawartości sacharozy, co można porównać do szklanki wody osłodzonej czternastoma łyżeczkami cukru. Był on o ponad 30 proc. słodszy niż wybierany przez pozostałe dzieci napój o 18-procentowej zawartości sacharozy.

Autorka badań dr Julie Mennella wyjaśnia, że słodycze i alkohol aktywują te same obszary w mózgu. Dlatego też istnieje ryzyko, że dzieci, które nie mogą obyć się bez słodkości i jednocześnie mają w rodzinie alkoholika, w przyszłości będą bardziej podatne na uzależnienie. Jak jednak zaznacza badaczka, wnioski te wymagają jeszcze potwierdzenia.

W oparciu o wcześniejsze badania naukowcy wysunęli hipotezę, że słodycze nie tylko poprawiają samopoczucie dzieci, ale również są w stanie uśmierzać ból. By to sprawdzić przeprowadzono eksperyment, podczas którego dzieci miały trzymać dłoń w bardzo zimnej wodzie mając w ustach coś słodkiego. Okazało się wówczas, że większość z nich wytrzymywało średnio o 36 proc. dłużej, jeśli miały w ustach sacharozę. Słodycze nie miały jednak wpływu na reakcję dzieci, które wykazywały objawy depresyjne.

Dr Mannella zauważa, że w obliczu trwających obecnie badań i kampanii na rzecz walki z otyłością wśród dzieci warto wziąć pod uwagę również tego rodzaju wnioski, gdyż sygnalizują one, że niektóre dzieci mogą wymagać odrębnego podejścia. KOC

PAP - Nauka w Polsce

tot/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • EPA/VICKIE FLORES 28.10.2021

    W. Brytania/ Biolog i popularyzator nauki David Attenborough kończy 99 lat

  • Fot. Adobe Stock

    Teleskop kosmiczny SPHEREx zaczął fotografować całe niebo

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera