Ostatnie szacunki odnośnie znaczenia dwutlenku węgla w globalnym ociepleniu na Ziemi są przeszacowane - uważają naukowcy, którzy wyniki swoich analiz opublikowali w prestiżowym piśmie "Nature".
Analiza naukowców bazuje na ponad 200.000 pojedynczych porównań i wskazuje, że rola dwutlenku węgla w występującym obecnie globalnym ociepleniu jest mniejsza niż poprzednio - podaje internetowy serwis "Science Daily".
Ocieplenie klimatu powoduje wiele zmian w cyklicznym obiegu węgla na Ziemi z efektem znanym jako wzrost ilości dwutlenku węgla w atmosferze i rosnącą temperaturą. Innymi słowy istnieje zależność między dwutlenkiem węgla a poziomem temperatury. To doprowadziło do stworzenia teorii, że potrzeba 40 p.p.m.v. CO2 by doszło do podwyższenia temperatury o jeden stopień Celsjusza.
David Frank wraz z kolegami opracowali dziewięć rekonstrukcji globalnych temperatur i porównali je z danymi dotyczącymi stężenia dwutlenku węgla z trzech antarktycznych rdzeni zawierających materiał z okresu między 1050-1800 r. Autorzy uzyskali prawdopodobieństwo reakcji o sile 1.7-21.4 p.p.m.v. CO2 na każdy stopień Celsjusza z medianą na poziomie 7,7.
Dwutlenek węgla jest produktem spalania i oddychania. Jest wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy. Tworzy się przy utlenianiu i fermentacji substancji organicznych. Występuje w kopalniach, cukrowniach, gorzelniach, wytwórniach win, silosach zbożowych, browarach i studzienkach kanalizacyjnych. W małych stężeniach nie jest trujący, w większych stężeniach dwutlenek węgla jest szkodliwy dla zdrowia a nawet zabójczy. KRFPAP - Nauka w Polsce
kap
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.