Dwa kieliszki szampana dziennie mogą mieć korzystny wpływ na serce i układ krążenia - wynika z brytyjskich badań, które publikuje pismo "British Journal of Nutrition".
Doświadczenie przeprowadzone przez jego zespół wśród zdrowych ochotników wykazało, że w kilka 8 godzin po spożyciu szampana dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi. Badacze wykluczyli, że może mieć to związek z samym alkoholem obecnym w szampanie czy dwutlenkiem węgla.
Ich zdaniem, korzystny wpływ szampana na naczynia ma związek z obecnymi w nim roślinnymi związkami z grupy polifenoli pochodzącymi z winogron. Badani pijący szampana wydalali wraz z moczem większe ilości metabolitów tych związków.
Jak tłumaczą naukowcy, polifenole przedłużają działanie tlenku azotu w naczyniach, spowalniając proces usuwania go z krwiobiegu. Gaz ten powoduje rozszerzenie ścianek naczyń i spadek ciśnienia krwi. Zasada działania nitrogliceryny stosowanej przez chorych na dławicę piersiową polega właśnie na zwiększaniu produkcji tlenku azotu w tętnicach.
Poza tym, polifenole obniżają aktywność enzymu o nazwie metaloproteinaza 9 (MMP-9), która m.in. uszkadza ścianki naczyń i nasila procesy zapalne, a przez to może się przyczyniać do rozwoju miażdżycy.
Po dłuższym czasie, przy regularnym piciu szampana, te korzystne zmiany mogą się wiązać ze spadkiem ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Autorzy pracy zaznaczają jednak, że potrzeba więcej badań, aby potwierdzić to przypuszczenie. JJJ
PAP - Nauka w Polsce
kap
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.