<strong>Prof. Włodzimierz Bednarski, współtwórca biotechnologii żywności w Polsce, otrzyma tytuł doktora honoris causa <a href="http://www.up.wroc.pl/">Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu</a></strong>. Uroczystość odbędzie się 13 listopada w Centrum Dydaktyczno-Naukowym we Wrocławiu.
Prof. Bednarski jest współtwórcą biotechnologii żywności w Polsce. Jego największe osiągnięcia naukowe dotyczą zwłaszcza optymalizacji procesów mikrobiologicznej syntezy białek, lipidów i związków smakowo-zapachowych, modyfikacji enzymatycznej składników żywności oraz możliwości racjonalnego zagospodarowania produktów odpadowych przemysłu spożywczego.
Naukowiec urodził się w 1943 r. w Gniewkowie. W 1966 r. ukończył studia na Wydziale Technologii Mleczarstwa i Żywności Wyższej Szkoły Rolniczej w Olsztynie. Stopień doktora habilitowanego uzyskał w 1980 r. a tytuł profesora w 1987 roku. Od 2007 r. jest członkiem korespondentem Polskiej Akademii Nauk.
Profesor Bednarski wspierał rozwój biotechnologii żywności w wielu placówkach naukowych. Znacząco przyczynił się do powstania i dynamicznego rozwoju biotechnologii na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego. Kierunek ten, istniejący już od dziesięciu lat, jest jednym z najnowocześniejszych, przyszłościowych i najbardziej popularnych kierunków na UP we Wrocławiu.
Tworzył lub współtworzył 23 patenty i 18 technologii zastosowanych w przemyśle spożywczym. Jego dorobek obejmuje ponad 400 pozycji, w tym 141 oryginalnych prac twórczych oraz 15 monografii, skryptów i podręczników. Jest autorem i redaktorem licznych podręczników akademickich z zakresu biotechnologii i technologii żywności.
Jego rozległa działalność naukowa i wdrożeniowa była możliwa dzięki współpracy naukowca z wieloma ośrodkami naukowymi w kraju i za granicą, m.in. z Uniwersytetem Stanowym w Ames, Iowa (USA), z Humboldt Universitat w Berlinie, z Uniwersytetami w Paderborn i Greisfaldzie, Instytutem Mikrobiologii i Wirusologii Ukraińskiej Akademii Nauk w Kijowie.
Za liczne zasługi prof. Bednarski został uhonorowany wieloma znaczącymi wyróżnieniami, m.in.: Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Złotym Krzyżem Zasługi, Medalem Komisji Edukacji Narodowej i siedmioma nagrodami ministra. Otrzymał także odznakę "Zasłużony dla Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu".
Wręczenie doktoratu honoris causa będzie elementem Święta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Podczas uroczystości zostaną m.in. wręczone specjalne Nagrody Rektora.
Uroczystość wręczenia honorowego doktoratu odbędzie się w piątek, 13 listopada o godz. 11.00 we wrocławskiej Auli Jana Pawła II w Centrum Dydaktyczno-Naukowym przy pl. Grunwaldzkim 24 a.
PAP - Nauka w Polsce, Ewelina Krajczyńska
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.