Jedzenie w ciąży dużych ilości produktów z lukrecją może negatywnie wpływać na inteligencję i zachowanie przyszłego potomka - informuje pismo "American Journal of Epidemiology".
W badanej grupie znalazło się 64 dzieci, których matki jadły w ciąży duże ilości lukrecji, tj. 100 gram na tydzień..
Ośmiolatki przeszły różne testy oceniające sprawność umysłową, w tym zasób słownictwa, zdolności pamięciowe i orientację przestrzenną. Informacje na temat zachowania dzieci zebrano od matek przy pomocy ankiet.
Okazało się, że dzieci kobiet, które w ciąży jadły duże ilości lukrecji osiągały gorsze wyniki w testach na inteligencję i częściej miały problemy z koncentracją oraz zaburzenia zachowania, jak ADHD (tj. nadpobudliwość psychoruchową z zaburzeniami koncentracji uwagi).
Jak podkreśla prof. Katri R"ikk"nen z Uniwersytetu w Helsinkach, badania te dowodzą, że ciężarne kobiety nie powinny zajadać się produktami zawierającymi lukrecję.
Autorzy pracy spekulują, że aktywny składnik obecny w lukrecji, tj. glicyryzyna (w 100 g lukrecji zawarte jest 500 mg tego związku) może zaburzać rozwój łożyska, wskutek czego łatwiej przenikają przez z nie hormony stresu (glikokortykoidy) wytwarzane przez matkę. Wiadomo natomiast, że wysokie stężenia tych hormonów zakłócają rozwój mózgu dzieci w okresie prenatalnym i mogą powodować problemy wychowawcze w przyszłości.
Najnowsza praca jest kontynuacją wcześniejszych badań, które powiązały spożycie dużych ilości lukrecji z wyższym ryzykiem przedwczesnego porodu. JJJ
PAP - Nauka w Polsce
yy/ bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.