Metoda na zabezpieczenie przed autoagresją

Białko o nazwie PD-1 zabezpiecza potencjalnie autoagresywne limfocyty T przed aktywacją i niszczeniem komórek własnego organizmu - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Nature Immunology".

Zrozumienie, jak te komórki ulegają groźnej dla organizmu aktywacji, może doprowadzić do opracowania nowych terapii i metod zapobiegania chorobom autoimmunologicznym, takim jak cukrzyca typu 1.

Już wcześniejsze badania na myszach wykazały, że białko PD-1 obecne na autoreaktywnych limfocytach T jest kluczowe w zapobieganiu autoagresji i podtrzymywaniu tolerancji komórek układu odpornościowego dla białek własnego organizmu.

W swojej najnowszej pracy Brian Fife wraz z kolegami z University of Minnesota badał myszy stanowiące model cukrzycy typu 1 i zaobserwował, że zablokowanie aktywności PD-1 powoduje spowolnienie przemieszczania autoreaktywnych limfocytów T, co umożliwia im rozpoznanie białek wysepek trzustki. Następnie limfocyty zaczynają uwalniać substancje prozapalne i powodują zniszczenie komórek wysepek trzustki oraz rozwój cukrzycy.

Teraz naukowcy zamierzają sprawdzić, czy odkryty przez nich mechanizm działa również w przypadku innych chorób autoimmunologicznych. KDO

PAP - Nauka w Polsce

agt/ bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Włochy/ Odkryto pięciu żyjących potomków Leonarda da Vinci

  • Fot. Adobe Stock

    Szczury – "zasłużeni" roznosiciele chorób

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera