Palenie zmniejsza wrażliwość smakową

Palacze czerpią mniejszą przyjemność z jedzenia, gdyż mają mniej kubków smakowych i nie są one tak wrażliwe, jak u osób niepalących - wynika z badań greckich naukowców, które zostały opublikowane w piśmie "BMC Ear, Nose and Throat Disorders".

Zespół z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach przeprowadził badania smaku u 62 żołnierzy, w tym 28 palaczy. W celu określenia progu smakowego, czyli najmniejszego natężenia bodźca, które wywołuje odczucie smaku, zastosowano elektrogustometrię - badanie polegające na drażnieniu okolic kubków smakowych prądem elektrycznym o różnym natężeniu.

Jak twierdzi autor badań Pavlidis Pavlos, zaobserwowano znaczące różnice w odczuwaniu smaku przez osoby palące i niepalące. Badanie endoskopowe wykazało ponadto, że u palaczy brodawki grzybowate, na których znajdują się kubki smakowe, są mniej ukrwione i bardziej płaskie.

"Nasze badania dowodzą, że nikotyna może powodować funkcjonalne i morfologiczne zmiany w brodawkach, przynajmniej u osób młodych" - mówi Pavlos. KOC

PAP - Nauka w Polsce agt/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 16.03.2024 PAP/Marek Zakrzewski

    Klocki pomagają w opanowaniu matematyki

  • Fot. Adobe Stock

    Każdy człowiek oddycha trochę inaczej

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera