Palacze czerpią mniejszą przyjemność z jedzenia, gdyż mają mniej kubków smakowych i nie są one tak wrażliwe, jak u osób niepalących - wynika z badań greckich naukowców, które zostały opublikowane w piśmie "BMC Ear, Nose and Throat Disorders".
Jak twierdzi autor badań Pavlidis Pavlos, zaobserwowano znaczące różnice w odczuwaniu smaku przez osoby palące i niepalące. Badanie endoskopowe wykazało ponadto, że u palaczy brodawki grzybowate, na których znajdują się kubki smakowe, są mniej ukrwione i bardziej płaskie.
"Nasze badania dowodzą, że nikotyna może powodować funkcjonalne i morfologiczne zmiany w brodawkach, przynajmniej u osób młodych" - mówi Pavlos. KOC
PAP - Nauka w Polsce agt/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.