Magnez potrzebny szczególnie podczas ciąży

<strong>Magnez, pierwiastek zwany &quot;królem życia&quot; bierze udział w połowie z 600 procesów biochemicznych, które w każdej chwili przebiegają w naszym organizmie. Aktywnie uczestniczy w budowie kory mózgowej podczas rozwoju płodu, dlatego nie powinno go zabraknąć szczególnie w organizmach kobiet w ciąży</strong>. Magnez przetwarza białko, cukry i tłuszcze, reguluje ciepłotę ciała, zmniejsza skurcze mięśni, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych i chroni nasz organizm przed zatruciami, m.in. zmniejsza toksyczność ołowiu i pomaga pozbyć się go z organizmu.

Jednak - jak wyjaśnia doc. Ewa Gulczyńska z łódzkiego Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki (ICZMP) - szczególny wzrost zapotrzebowania na magnez następuje u kobiet w ciąży, kiedy powstają nowe tkanki łożyska i płodu.

"Niedobory tego pierwiastka sprzyjają przedwczesnym porodom lub rodzeniu się dzieci o zbyt małej masie ciała. Wyższe stężenie magnezu we krwi pępowinowej ma wpływ na poprawę wyników leczenia w przypadku porodu przedwczesnego lub komplikacji porodowych. Pojawiają się także doniesienia, że niedobory magnezu stwierdzane u kobiety ciężarnej i noworodka mogą mieć znaczenie także w późniejszym życiu i korelować z występowaniem Zespołu Nagłej Śmierci Łóżeczkowej" - informuje doc. Gulczyńska.

Tadeusz Wojtaszek z prezydium Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza (PTM) wyjaśnia, że dziennie potrzeba nam przeciętnie około 300 mg magnezu, ale u kobiet w ciąży zapotrzebowanie zwiększa się o co najmniej 50 proc. - do 450 mg.

Magnez można znaleźć m.in.: w kaszach gruboziarnistych, roślinach strączkowych, warzywach liściastych, orzechach, bananach, kakao i czekoladzie.

Zapewnienie wystarczającej dziennej dawki magnezu wyłącznie z naturalnym pożywieniem jest jednak dosyć trudne. Skażenie środowiska naturalnego, stosowanie nawozów sztucznych i występowanie kwaśnych deszczy wypłukuje pierwiastek z gleby. Jednocześnie powoduje jego niedobór w warzywach.

"Do deficytu magnezu w organizmie prowadzą też długotrwałe reakcje stresowe, nadużywanie kawy, alkoholu oraz spożywanie w dużych ilościach substancji chemicznych stosowanych w technologii żywności, takich jak glutaminian i aspartam. Jego niedobór jest również rezultatem niewłaściwego odżywiania, kuracji odchudzających, zażywania niektórych leków np. środków przeczyszczających, odwadniających, uspakajających, leków antykoncepcyjnych, antybiotyków" - wyjaśnia doc. Gulczyńska.

Jak podaje Gulczyńska, ze wstępnych wyników badań prowadzonych w ICZMP wynika, że w różnych regionach Polski niedobory magnezu dotyczą od 10 - 90 proc. pacjentek ciężarnych. Najwięcej kobiet z niedoborem magnezu w czasie ciąży mieszka w regionach uprzemysłowionych Polski z rozwiniętym przemysłem ciężkim (górnictwo, hutnictwo, przemysł chemiczny).

Jak zaznacza Wojtaszek - w ramach prowadzonej przez PTM kampanii "Woda dla zdrowia matki i przyszłego pokolenia" - dobrym źródłem magnezu, wapnia, sodu i jodu mogą być wody mineralne.

"Trzeba szukać takiej wody, która ma jak najwięcej magnezu, bo z wodą nie można go przedawkować" - wyjaśnia Wojtaszek. Przytacza również słowa francuskiego badacza magnezu prof. Jeana Durlacha z książki "Magnez w praktyce klinicznej", że magnez zawarty w wodzie jest wchłaniany przez człowieka szybciej i szerzej niż reszta magnezu znajdującego się w pożywieniu.

Jego zdaniem warto sięgać również po wody zawierajace wapń. "Jest nie tylko podstawowym budulcem układu kostnego, którego przyrost w okresie płodowym jest imponujący, ale także uczestniczy w przekazywaniu impulsów bioelektrycznych w procesie budowy całego organizmu dziecka. Jego niedobór powoduje osteoporozę, która ujawnia się w późniejszym wieku i krzywicę, którą widać o wiele wcześniej u dzieci" - podaje Wojtaszek.

Prof. Zofia Zachwieja z Komitetu Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk, podkreśla, że przyswajalność wapnia z wody jest bardzo duża i dlatego jest to szczególnie ważne dla kobiet, które nie lubią lub nie mogą pić mleka.

Wody mineralne zawierają również sód i jod. Pierwszy z nich reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i wraz z potasem tworzy tzw. pompę sodowo-potasową, która dostarcza składniki odżywcze do poszczególnych komórek. Z kolei jod bierze udział w produkcji hormonów tarczycy, a te regulują metabolizm, pracę układu nerwowego i mięśniowego, krążenie krwi, a przede wszystkim wzrost i dojrzewanie najmłodszego pokolenia.

Woda tak samo jak pożywienie powinna nam dostarczać cennych składników odżywczych. Jak zauważyła prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Akademii Medycznej w Warszawie, powinniśmy wycisnąć z niej, co się da, przede wszystkim wapń, magnez i jod. Badania amerykańskie dowiodły, że kobiety, które piją dużo wody bogatej w minerały, czyli wodę mineralną, nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu tych pierwiastków w organizmie.

PAP - Nauka w Polsce, Ewelina Krajczyńska

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Psychiatrzy: chcemy zbadać potencjał psylocybiny w leczeniu lekoopornej depresji

  • Fot. Adobe Stock

    Badania: ciężkie udary mózgu związane z trzema głównymi przyczynami, którym można zapobiec

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera