Świeżo zgnieciony czosnek lepiej wpływa na nasze serce niż czosnek suszony czy gotowany- informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Podczas badań karmiono jedną grupę szczurów świeżym, a drugą - przetworzonym czosnkiem, po czym powodowano u nich zawały serca. Oba rodzaje czosnku ułatwiały szczurom powrót do zdrowia i łagodziły skutki niedokrwienia mięśnia sercowego - przy czym świeży czosnek działa skuteczniej, poprawiając przepływ krwi przez aortę i podnosząc cieśninie w lewej komorze serca.PMW
PAP - Nauka w Polsce
tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.