Kawa jako odświeżacz do ust

Napar z kawy może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za zły zapach z ust - wykazały izraelskie badania, o których informuje serwis EurekAlert.

Za brzydki oddech odpowiedzialne są bakterie bytujące w jamie ustnej. Produkują one lotne związki zapachowe będące produktem rozkładu białek, takie jak cuchnące związki siarki - siarkowodór, merkaptan metylu, siarczek dimetylu i dwutlenek siarki; czy ptomainy - biogenne aminy o odrażającym zapachu i silnie toksycznym wpływie na układ krwionośny. Nieprzyjemny, drażniący zapach mają też metabolity tłuszczów, w tym kwasy tłuszczowe - propionowy, izpropionowy, masłowy, izomasłowy czy walerianowy.

Niektóre pokarmy mogą nasilać nieprzyjemny zapach z ust, do tej pory zaliczano do nich również kawę.

"Wszyscy uważają, że po kawie mamy brzydki oddech i często tak właśnie jest, zwłaszcza gdy pijemy kawę z mlekiem, bo kawa sama w sobie wysusza jamę ustną, a w czasie fermentacji mleka powstają cuchnące substancje" - tłumaczy prowadzący najnowsze badania prof. Mel Rosenberg z Uniwersytetu w Tel Awiwie.

Jego zespół analizował wpływ kawy na wytwarzanie cuchnących związków przez bakterie obecne w ludzkiej ślinie. Przetestowano napary z trzech różnych gatunków kawy.

Badacz spodziewał się, że będą one nasilać produkcję brzydkich zapachów. Ale ku jego zaskoczeniu, napary z kawy miały działanie odwrotne - zapobiegały rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za ich powstawanie.

"To była lekcja pokory. Oczekiwaliśmy, że kawa będzie powodować brzydki zapach z ust, ale coś magicznego w jej naparze wywoływało dokładnie odwrotny efekt" - komentuje prof. Rosenberg.

Naukowiec marzy teraz o wyizolowaniu kawowych związków hamujących rozwój bakterii, które przyczyniają się do brzydkiego oddechu. W praktyce nie będziemy stosować naturalnego naparu, ale zawarte w nim aktywne związki, wyjaśnia. Pozwoli to uzyskać najlepszy antybakteryjny efekt.

Prof. Rosenberg uważa, że jego najnowsze odkrycie może doprowadzić do powstania całkowicie nowej grupy produktów do higieny jamy ustnej - płynów, pastylek czy gum odświeżających. Oczyszczony ekstrakt z kawy będzie hamował powstawanie brzydkiego oddechu niejako u źródła, zamiast maskować go miętowym zapachem.

Prof. Rosenberg jest znanym specjalistą zajmującym się brzydkim zapachem z ust. Dotychczas udało mu się opracować popularny w Europie płyn do płukania jamy ustnej, podręczny test na brzydki oddech oraz gumę, która go neutralizuje. JJJ

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Rozbłyski magnetarów wytwarzają złoto

  • Fot. Adobe Stock

    Portugalia/ Na Azorach odnaleziono ruiny jednej z najstarszych świątyń archipelagu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera