Żeń-szeń ma właściwości przeciwzapalne

Seria eksperymentów w warunkach laboratoryjnych pozwoliła
potwierdzić, że żeń-szeń - roślina stosowana od tysięcy lat w
tradycyjnej medycynie azjatyckiej ma właściwości przeciwzapalne -
informują naukowcy z Hong Kongu na łamach pisma "Journal of
Translational Medicine".

Właściwości lecznicze żeń-szeń zawdzięcza swojemu korzeniowi. To w nim zawarte są unikalne, spotykane tylko w tej roślinie substancje biologicznie czynne tzw. ginsenozydy. Pod względem chemicznym są to glikozydy o charakterze saponin triterpenowych. Dotychczas wyodrębniono ich 16.

Allan Lau wraz z zespołem z University of Hong Kong odkrył, że 7 ginsenozydów wykazuje właściwości przeciwzapalne. Naukowcy podawali wyciąg z żeń - szenia ludzkim komórkom odpornościowych hodowanym w laboratorium i zaobserwowali, że 7 z nich selektywnie hamuje aktywność genu prozapalnego o nazwie CXCL-10.

Co ciekawe, naukowcy bardzo dokładnie zbadali działanie poszczególnych składników żeń-szenia na komórki, ponieważ oczyszczali pojedyncze ginsenozydy i analizowali ich właściwości, a następnie z powrotem łączyli wszystkie oczyszczone substancje w całkowity wyciąg zawierający zbadane oddzielnie związki, co pozwoliło potwierdzić otrzymane wyniki.

"Niezbędne są dalsze badania, które pozwolą sprawdzić lecznicze działanie ginsenozydów w terapii chorób przebiegających z ostrym lub przewlekłym stanem zapalnym" - dodaje Lau. KDO

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    ESA: Satelita Biomass rozłożył już swoją antenę

  • Fot. Adobe Stock

    Badania: żywność ultraprzetworzona może zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera