Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 chroni wątrobę przed
skutkami otyłości - wynika z badań opublikowanych w "The FASEB
Journal"
Do takiego wniosku doprowadziły naukowców badania przeprowadzone na czterech grupach myszy, u których zmodyfikowany gen powodował otyłość i cukrzycę. Pierwszej grupie podawano pożywienie bogate w kwasy omega-3, drugiej - kwas dokozaheksaenowy (DHA), trzeciej - resolwinę. Czwarta grupa była grupą kontrolną.
Po pięciu tygodniach okazało się, że w przypadku myszy, których dieta była bogata w kwasy omega-3, zmniejszyło się zarówno stłuszczenie wątroby, jak i odporność na insulinę.
Naukowcy podkreślają, że kwasy omega-3, których źródłem są m.in. ryby i olej rzepakowy, powinny na stałe zagościć w diecie osób, które mają problemy z nadwagą. KOC
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.